Prezident Taiwanu chce s čínskym partnerom hovoriť o zmiernení izolácie ostrova

NETKY.SK • 5 November 2015, 09:05 • 2 min
Prezident Taiwanu chce s čínskym partnerom hovoriť o zmiernení izolácie ostrova

TCHAJ-PEJ - Taiwanský prezident Ma Jing-ťiou dnes vyjadril nádej, že nadchádzajúce stretnutie s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom pomôže zmierniť diplomatickú izoláciu tohto ostrova, ktorý sa v roku 1949 odčlenil od zvyšku Číny v dôsledku občianskej vojny. Novinárom tiež povedal, že historická schôdzka sa neorganizuje s úmyslom ovplyvniť výsledky volieb na Taiwane, ktoré sa uskutočnia v januári, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Predmetom nášho rozhodnutia nie sú budúce voľby. Je ním šťastie budúcej generácie," povedal Ma Jing-ťiou, ktorého nacionalistická strana momentálne zaostáva v prieskumoch preferencií. "Taiwan už dosť dlho čelí nemalým ťažkostiam s účasťou na medzinárodných podujatiach... Preto na stretnutí nadnesieme túto otázku a dúfame, že dospejeme k nejakej dohode," dodal prezident Taiwanu, ktorého nezávislosť v súčasnosti uznáva iba 22 krajín. Čína naďalej považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a trvaním na tomto postoji bráni začleneniu ostrova do OSN a iných významných medzinárodných organizácií. Stretnutie oboch premiérov naplánované na najbližšiu sobotu v Singapure bude predstavovať prvý kontakt tohto druhu od odtrhnutia Taiwanu. Podľa vyhlásenia Tchaj-peja prezidenti nebudú podpisovať žiadnu dohodu ani spoločné vyhlásenie.


Formálna komunikácia medzi Taiwanom a pevninskou Čínou sa prvýkrát obnovila práve vďaka nacionalistovi Maovi, ktorý nastúpil do prezidentského úradu v roku 2008 a budúci rok ho bude musieť uvoľniť po skončení druhého funkčného obdobia. Predstavitelia oboch krajín doteraz podpísali 23 dohôd, ktoré sa týkajú predovšetkým obchodu, dopravy a investícií. Peking naďalej trvá na znovuzjednotení s Taiwanom v budúcnosti, pričom v prípade nutnosti nevylučuje ani použitie sily.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies