Kancelária Jobbiku vo Vojvodine vyvolala odpor srbských orgánov

NETKY.SK • 3 November 2015, 16:21 • 2 min
Kancelária Jobbiku vo Vojvodine vyvolala odpor srbských orgánov

BUDAPEŠŤ/BELEHRAD - Srbské ministerstvo štátnej správy a samosprávy vyšetruje, či maďarská opozičná strana Jobbik vykonáva politickú činnosť v Srbsku. Túto stranu v Srbsku nezaregistrovali, napriek tomu v meste Senta otvoril podpredseda Jobbiku István Szávay poslaneckú kanceláriu, uviedla dnes agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Jobbik sa pokúsil otvoriť kanceláriu aj v Subotici, jej činnosť však tamojšie úrady dvakrát zakázali. Szávay minulý týždeň pri otvorení kancelárie v Sente povedal, že miestnym chce pomáhať pri získavaní maďarského občianstva. Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov István Pásztor na to reagoval, že nepotrebujú "školiteľa z Maďarska".

 

Predseda vojvodinskej vlády Bojan Pajtič označil predtým plány na otvorenie kancelárie Jobbiku v Srbsku za neprijateľný krok, pretože podľa jeho názoru ide o "extrémistickú a šovinistickú" organizáciu. V prípade, že sa tak stane, by mali reagovať srbská prokuratúra i polícia, povedal Pajtič pre srbský denník Politika s poznámkou, že v Srbsku je dostatok extrémizmu, nepotrebujú ho ešte aj dovážať. Szávay si otvoril v stredu 14. októbra kanceláriu v Dunajskej Strede. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzval Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. "V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali," vyhlásil Pellegrini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies