Rusi chcú byť na Marse prví, na kozmickú misiu cvičia makaki

NETKY.SK • 30 Október 2015, 13:02 • 2 min
Rusi chcú byť na Marse prví, na kozmickú misiu cvičia makaki

MOSKVA - Rusi chcú byť prví, ktorí na Mars vyšlú zvieratá. Na misiu, ktorá sa má uskutočniť v roku 2017, preto trénujú opice. Ako informoval zahraničný portál Techtimes, ruskí vedci cvičia opice na vesmírne podmienky tri hodiny denne.

slovakia

left justify in out

V Ústave biomedicínskych problémov v Moskve sa štyri makaki učia ovládať  džojstick a zasiahnuť konkrétne ciele. Keď sú opice úspešné, dostanú za odmenu dúšok džúsu. Opice boli vybrané na základe ich kognitívneho myslenia a učenlivých schopností. "Snažíme sa u nich čo najviac rozvinúť inteligenciu,  potom ich budeme môcť použiť na preskúmanie priestoru mimo našu obežnú dráhu," vysvetlila Inessa Kozlovskaya, vedúca tímu zodpovedného za výučbu opíc.

 

Akonáhle opice zvládnu ovládacie prvky, v ďalšej fáze budú riešiť jednoduché matematické úlohy a hádanky. Vypúšťanie zvierat do vesmíru má dlhú históriu. Prvým primátom, ktorý bol vyslaný mimo Zem, bol Albert v júni roku 1948. Počas letu z americkej vojenskej základne sa však udusil a zomrel. Albert II zase o rok neskôr zomrel pri dopade. Prvá opica, ktorá kozmický výlet prežila, bol Yorick. Dlhší let (16 minút a 39 sekúnd) zvládol Ham v roku 1961.

 

Miera prežitia zvierat vo vesmíre je všeobecne pomerne nízka a častokrát sa proti ich zneužívaniu stavajú aktivisti. Členovia PETA, poukazujú na to, že vesmírne misie sú dosť ťažké aj pre človeka, a zvieratá ich znášajú oveľa horšie, nakoľko nemajú potuchy o tom, čo sa s nimi vlastne deje. "Sú pripútané do úzkych kapsúl a to je pre nich desivé," povedal Justin Goodman, riaditeľ  PETA. "Nechápu, čo sa deje," zdôraznil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies