Raketový útok na tábor iránskych utečencov v Iraku: Zomrelo 20 ľudí!

NETKY.SK • 30 Október 2015, 07:34 • 2 min
Raketový útok na tábor iránskych utečencov v Iraku: Zomrelo 20 ľudí!

WASHINGTON - Najmenej 20 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpelo zranenia pri štvrtkovom raketovom útoku na utečenecký tábor iránskej opozičnej skupiny v Iraku. Tábor ležiaci západne od Bagdadu neďaleko medzinárodného letiska zasiahlo 12 rakiet, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Washington reagoval na incident s odsúdením a vyzval Bagdad, aby obetiam zabezpečil pomoc, zvýšil stráženie tábora a vyvodil voči páchateľom zodpovednosť. "S irackou vládou zisťujeme plný rozsah tohto nevyprovokovaného útoku," uviedol americký minister zahraničných vecí John Kerry.


Tábor známy ako Camp Liberty podľa OSN poskytuje zázemie približne 2200 Iráncom, najmä členom exilovej opozičnej skupiny Ľudoví mudžáhedíni Iránu (PMOI), usilujúcej sa o zvrhnutie režimu vo svojej vlasti.


Skupina je dnes súčasťou koalície exilových strán a do roku 2001, keď sa zriekla násilia, participovala na ozbrojenom odboji proti iránskej vláde. PMOI sa nachádzala na rozličných zoznamoch teroristických organizácií; Európska únia ju z neho vyškrtla v roku 2009, Spojené štáty o tri roky neskôr.


PMOI so sídlom v Paríži je momentálne hlavným členom Národnej rady odporu v Iráne (NCRI), zastrešujúcej opozičné strany, ktoré sa považujú za exilový iránsky parlament.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies