Szijjártó: K ukončeniu sýrskej občianskej vojny je potrebné aj Rusko

NETKY.SK • 29 Október 2015, 15:22 • 2 min
Szijjártó: K ukončeniu sýrskej občianskej vojny je potrebné aj Rusko

BUDAPEŠŤ/NIKÓZIA - Čím dlhšie potrvá sýrsky konflikt a čím neskôr medzinárodné spoločenstvo dosiahne výsledky v boji proti takzvanému Islamskému štátu (IS), tým viac migrantov príde do Európy. Zhodli sa na tom dnes v cyperskej Nikózii šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó a cyperský minister zahraničných vecí Joannis Kasulides.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru MTI Szijjártó povedal, že na urýchlené ukončenie sýrskej občianskej vojny je potrebná spolupráca transatlantického spoločenstva s Ruskom. Ak snahy o riešenie sýrskeho konfliktu neuspejú, môže byť Európa v budúcnosti vystavená neznesiteľnému migračnému tlaku, uviedol maďarský minister.

 

Riešenie utečeneckej krízy je podľa jeho slov mimoriadne dôležité aj pre Cyprus, pretože zo Sýrie a Libanonu sa možno dostať na tento ostrovný štát relatívne krátkou námornou cestou. Pripomenul, že nedávno priplávali na Cyprus tri lode plné utečencov.

 

Ministri sa tiež zhodli na tom, že na európskej úrovni bude možné hovoriť o riešení migračnej krízy až potom, keď bude Európa schopná opäť chrániť svoje vonkajšie hranice.

 

Szijjártó s Kasulidesom rokovali aj o rozvoji dvojstranných vzťahov a energetickej bezpečnosti.

 

Péter Szijjártó z Cypru odcestuje do Atén, kde bude v piatok rokovať s gréckym ministrom zahraničných vecí Nikosom Kotziasom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies