Zhruba 3,7 tis. opatrovateliek podľa SKCH zostane bez práce

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:12 • 2 min
Zhruba 3,7 tis. opatrovateliek podľa SKCH zostane bez práce

BRATISLAVA - Keďže Národný projekt Podpory opatrovateľskej služby na Slovensku sa končí 31. októbra tohto roka, približne 3,7 tisíc opatrovateliek zostane bez práce a rovnaký počet domácností bez opatrovateliek.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to manažérka pre komunikáciu a PR Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Bernadetta Múdra. "Podľa informácií Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky z 27. októbra 2015 národný projekt Podpory opatrovateľskej služby končí bez akejkoľvek kontinuity," uviedla. Podľa nej je to zlá správa pre poskytovanie opatrovateľskej služby na Slovensku.


Do končiaceho sa projektu sa podľa Múdrej zapojilo 98 obcí, ktoré poskytli 360 plných pracovných úväzkov opatrovateľkám, 38 neziskových organizácií, ktoré poskytli 2 423 plných pracovných úväzkov opatrovateľkám, 10 cirkevných a náboženských organizácií, ktoré poskytli spolu 414 plných pracovných úväzkov a občianske združenia, ktoré poskytli 349 plných pracovných úväzkov opatrovateľkám. Spolu bolo v tomto národnom projekte poskytnutých 3 546 plných pracovných úväzkov. "Pracovných miest tak bolo poskytnutých ešte oveľa viac, pretože mnohé opatrovateľky pracovali na polovičné úväzky," uviedla manažérka zo SKCH.


Ako upozornila Múdra, podľa vyjadrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by mal nový projekt začať najskôr o 3 až 4 mesiace a bude v ňom zamestnaných iba približne 2 tisíc opatrovateliek. "Ak sa nezabezpečí kontinuita poskytovania sociálnej služby, mnohé domácnosti budú postavené pred zložitú životnú otázku, čo urobia s ich starkou alebo starkým 1. novembra 2015," tvrdí. Ak podľa nej nebude v projekte kontinuita, väčšina neverejných poskytovateľov sociálnych služieb ukončí poskytovanie sociálnej služby, pretože ju nebude dokázať poskytovať bez finančných zdrojov na vlastné náklady alebo na náklady opatrovanej osoby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies