Simon: Zákon o odpadoch je protiústavný, posielame ho na ÚS SR

NETKY.SK • 28 Október 2015, 11:21 • 2 min
Simon: Zákon o odpadoch je protiústavný, posielame ho na ÚS SR

BRATISLAVA - Nový zákon o odpadoch, ktorý Národná rada SR schválila 79 hlasmi 17. marca 2015 s účinnosťou od januára 2016, smeruje na Ústavný súd (ÚS) SR.

slovakia

left justify in out

Podnet na preskúmanie právnej normy iniciovalo 36 poslancov opozície na čele s podpredsedom Mosta-Híd Zsoltom Simonom. Pod podnet sa podpísali poslanci Mosta-Híd, KDH, SaS a viacerí nezaradení. Dôvodom je presvedčenie poslancov o protiústavnosti zákona a tiež ho považujú za rozporný so Zmluvou o EÚ.

 

Ako na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil Simon, nový zákon o odpadoch od januára 2016 zavádza viaceré podmienky, ktoré sú v rozpore s voľnou súťažou. Tiež podľa neho nastavuje legislatívny rámec zavádzajúci vznik monopolnej organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), čo je v rozpore s Ústavou SR. "Organizácia zodpovednosti výrobcov by nemala podliehať autorizácii zo strany ministerstva, ale len registráciám, čím by sa obmedzila svojvôľa zo strany štátu," uviedol Simon.

 

Podľa neho je súčasné znenie zákona nevýhodné pre obce a mestá a teda v konečnom dôsledku pre ich obyvateľov. "Obce budú nútené podpisovať zmluvu s OZV aj napriek tomu, že nebudú mať pokryté všetky skutočné náklady, ktoré vynaložia na zber a triedenie recyklovateľného odpadu," povedal Simon. Tento nepomer sa podľa neho v konečnom dôsledku prejaví vo zvýšení miestnych daní. "Obyvatelia tak za recykláciu zaplatia dvakrát. Raz pri kúpe výrobku, druhýkrát pri zvýšení miestnych daní v roku 2017 pre jeho znehodnotenie," tvrdí.

 

Strana Most-Híd preto navrhuje, aby OZV nepodliehali autorizácii, ale po splnení podmienok len registrácii. Podľa Simona ak výrobca má rozšírenú zodpovednosť, tak by mal mať aj povinnosť. "Obce by mali byť zbavené povinnosti zabezpečiť zber a triedenie recyklovateľného odpadu. OZV by to mali zabezpečiť na svoje náklady," navrhol riešenie podpredseda Mosta-Híd. Tým by bolo podľa neho zaručené, že obce nebudú musieť doplácať OZV a občania platiť vyššie dane.

 

Na otázku, prečo prichádza podnet na Ústavný súd SR až po siedmich mesiacoch od schválenie zákona, Simon odvetil, že zákon je veľmi komplikovaný a samotné podanie na ÚS má viac ako 30 strán. "Bolo potrebné to pripraviť. Navyše sme si vedomí, že zákon vstúpi do platnosti až od januára 2016 a stále tak je dostatok priestoru, aby súd rozhodol," povedal Simon. Opoziční poslanci v podnete nenavrhujú pozastavenie účinnosti právnej normy, žiadajú len, aby bola vyhlásená za protiústavnú. Podnet bude odovzdaný dnes v bratislavskej podateľni Ústavného súdu SR.

 

Nový zákon o odpadoch má od januára zmeniť stav, keď na Slovensku končí na rozdiel od krajín západnej Európy väčšina odpadu stále na skládkach. Právna norma má Slovákov naučiť separovať a recyklovať a SR posunúť k modernej, čistejšej Európe. Ročne totiž končí na skládkach 75 percent z asi 1,7 milióna ton komunálneho odpadu.

Zámer nastaviť úplne nové pravidlá v tejto oblasti priniesol odpor z mnohých strán. K návrhu zákona prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 2665 pripomienok. Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) vlani v auguste legislatívny proces prerušil a zákon poslal na posúdenie Európskej komisii, pričom Brusel návrh zákona odobril. Okolo 300 ďalších pozmeňujúcich návrhov predložili poslanci v parlamente.

 

Nový zákon prináša výrazné zmeny do fungovania odpadového hospodárstva na Slovensku. Ruší sa napríklad Recyklačný fond a platenie recyklačných poplatkov výrobcami a dovozcami. Zavádza sa princíp ich rozšírenej zodpovednosti – za výrobok majú byť zodpovední od jeho uvedenia na trh až po jeho likvidáciu. O vytriedený a vyseparovaný odpad sa majú po novom starať výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov. Má sa tým odľahčiť obciam a mestám, ktoré majú teraz na starosti všetok komunálny odpad. Ľudia by mali platiť iba za odpad, ktorý nevytriedia a nevyseparujú. Niekde môžu podľa ministerstva poplatky klesnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies