Čína si pre provokatívny manéver vojenskej lode predvolala veľvyslanca USA

NETKY.SK • 28 Október 2015, 09:28 • 2 min
Čína si pre provokatívny manéver vojenskej lode predvolala veľvyslanca USA

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Pekingu, aby mu tlmočilo svoj protest voči utorňajšej plavbe americkej vojnovej lode okolo sporného súostrovia v Juhočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že podľa vyhlásenia zverejneného dnes na internetových stránkach čínskeho rezortu diplomacie námestník ministra Čang Jie-suej upozornil amerického veľvyslanca Maxa Baucusa na konanie námorných síl USA, ktoré je v rozpore s opakovanými námietkami Pekingu a Čína ho považuje za ohrozenie svojej zvrchovanosti a bezpečnosti. Čang sa bez uvedenia podrobností vyjadril, že "provokatívny" manéver USA ohrozil taktiež personál a infraštruktúru na jednom z ostrovov. Čína preto vyjadrila "extrémnu nespokojnosť a rozhodný odpor".

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA odmietlo predvolanie veľvyslanca potvrdiť a nechcelo ani komentovať akékoľvek vyjadrenia k danej záležitosti. Čína ešte v utorok vyhlásila, že príslušné zložky sledovali a varovali americký torpédoborec USS Lassen, ktorého posádku obviňuje z ilegálneho vstupu do čínskych teritoriálnych vôd. Malo sa tak stať pri plavbe okolo rifov tvoriacich súčasť neobývaných Spratleyho ostrovov, kde Čína vytvára umelú pevninu. Nároky na toto súostrovie si uplatňujú okrem Číny aj Malajzia, Brunej, Filipíny a Taiwan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies