Tragédia v Kanade: Potopenie výletnej lode neprežilo najmenej päť ľudí

NETKY.SK • 26 Október 2015, 08:57 • 2 min
Tragédia v Kanade: Potopenie výletnej lode neprežilo najmenej päť ľudí

VANCOUVER - Päť mŕtvych si vyžiadalo potopenie výletnej lode na pozorovanie veľrýb s 27 ľuďmi na palube, ku ktorému došlo v nedeľu pri Vancouverovom ostrove pri západnom pobreží Kanady. Jedna osoba je stále nezvestná. Záchranná operácia prebieha celú noc, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na kanadské úrady.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťjeden ľudí sa podarilo zachrániť a previezli ich do nemocnice. Sú v stabilizovanom stave, 15 z nich dokonca už prepustili. Po nezvestnom z výletnej lode pátrajú plavidlá pobrežnej stráže, záchranný vrtuľník a lietadlo. Stroje majú aj vybavenie na nočné pátranie.

 

 

Výletná loď vyslala núdzový signál v nedeľu neskoro popoludní, keď v okolí turistickej obce Tofino, obľúbenej destinácii pozorovateľov veľrýb, bol jasný a slnečný deň. Incident sa stal v blízkosti tejto obce s približne 2000 obyvateľmi v kanadskej provincii Britská Kolumbia - loď sa čiastočne potopila osem námorných míľ západne od Tofina.

 

Hovorca úradu koronera Britskej Kolumbie oznámil, že zatiaľ je päť mŕtvych. Identita cestujúcich ešte nie je známa.

Starostka Tofina, Josie Osbornová, opísala náladu v obci ako napätú, ale pochválila obyvateľov za ich pomoc pri záchranných snahách. "Srdca nám všetkých puká pri udalosti, ktorá sa tu deje. Chceme byť čo najviac nápomocní," uviedla starostka v nedeľu večer v rozhovore pre AP.

 

Havarovanou loďou je Leviathan II. Jej prevádzkovateľom je firma Jamie's Whaling Station & Adventure Centers sídliaca v Tofine. Podľa údajov na svojej stránke jamies.com má toto plavidlo dĺžku 20 metrov, disponuje tromi palubami a pojme 46 osôb. Od marca do konca októbra vyrážalo na dvoj- až trojhodinové pozorovacie výlety.

 

Nejde o prvú nehodu lode spomínanej spoločnosti. V roku 1998 sa jedno z jej plavidiel vezúce celkovo štyri osoby prevrátilo počas vyhliadkovej plavby, pričom zahynul zamestnanec a jeden cestujúci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies