Na obaloch s párkami má pribudnúť nové varovanie: Spôsobujú rakovinu!

NETKY.SK • 26 Október 2015, 09:25 • 2 min
Na obaloch s párkami má pribudnúť nové varovanie: Spôsobujú rakovinu!

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla pre radikálny krok. Priemyselne spracované mäso by sa malo dostať na zoznam rakovinotvorných látok, informuje britský denník Daily Mail.

slovakia

left justify in out

Na medzinárodnej konferencií sa zúčastnili vedci z desiatich krajín, ktorí študovali dopady konzumácie priemyselne spracovaného mäsa ako sú napríklad párky, salámy, alebo slanina. Tí rozhodli zaradiť priemyselne spracované mäso na najvyšší stupeň päťbodovej škály karcinogénnych látok, uvádza pre Daily Mail informovaný zdroj z organizácie. To by znamenalo, že na balíčkoch slaniny by museli byť označené podobné varovné nápisy ako na cigaretách.

 

Priemyselne spracované mäso sa týka všetkých mäsových výrobkov, ktoré boli vyrobené údením, nakladaním, solením, alebo chemickými prípravkami. Vedci zistili, že takto spracované mäso spôsobuje hlavne rakovinu hrubého čreva.

 

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila závery hodnotenia karcinogénnosti konzumácie tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií v tejto oblasti, vykonaných v "mnohých" krajinách a na skupinách obyvateľov s rôznou stravou.

IARC uviedla, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. K spracovanému mäsu patrí mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi; príkladom výrobkov sú údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.

 

Výsledkom hodnotenia odborníkov IARC je zaradenie spracovaného mäsa na zoznam preukázaných karcinogénov pre človeka (skupina 1), na ktorom už sú napríklad tabak, azbest či naftové exhaláty. Podľa správy sú "dostatočné dôkazy", že konzumácia takýchto mäsových výrobkov spôsobuje kolorektálny karcinóm (rakovinu hrubého čreva a konečníka) - každá 50-gramová porcia zjedená denne zvyšuje jeho riziko o 18 percent.

 

"Pre jednotlivca je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu vzhľadom na konzumáciu spracovaného mäsa malé, ale toto riziko sa zvyšuje s množstvom skonzumovaného mäsa," uviedol predstaviteľ IARC Kurt Straif.

 

Červené mäso zaradili na zoznam "pravdepodobných" karcinogénov pre človeka (skupina 2A), a to vzhľadom na "obmedzené dôkazy", že spôsobuje rakovinu - najmä rakovinu hrubého čreva, no aj pankreasu či prostaty.

 

"Tieto zistenia sú ďalšou podporou pre súčasné zdravotné odporúčania obmedziť konzumáciu mäsa," uviedol riaditeľ IARC Christopher Wild. "Červené mäso má však zároveň výživnú hodnotu. Preto sú tieto výsledky dôležité, aby umožnili vládam a medzinárodným regulačným agentúram vykonať hodnotenia rizika s cieľom vyvážiť riziká a prínosy konzumácie červeného a spracovaného mäsa a poskytnúť najlepšie možné stravovacie odporúčania," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies