Európska komisia odobrila kontroly na hraniciach Nemecka a Rakúska

NETKY.SK • 23 Október 2015, 16:17 • 2 min
Európska komisia odobrila kontroly na hraniciach Nemecka a Rakúska

BRUSEL - Hraničné kontroly, ktoré dočasne zaviedli Nemecko a Rakúsko v reakcii na súčasnú migračnú krízu, sú v súlade s pravidlami schengenského priestoru. V dnešnom stanovisku to uviedla Európska komisia, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Postup Rakúska a Nemecka pri obnovení hraničných kontrol bol podľa EK opodstatnený, keďže obe krajiny čelili "vážnej hrozbe" v podobe mimoriadne intenzívneho prílevu žiadateľov o azyl. Tí prechádzali cez hranice bez toho, aby predložili potrebné dokumenty alebo si nechali vziať odtlačky prstov.

 

"Rozhodnutia prijaté nemeckými a rakúskymi úradmi boli potrebné a ich opatrenia boli primerané," uvádza sa vo vyhlásení EK.

Komisia dospela k záveru, že kroky Berlína a Viedne boli v súlade so schengenským hraničným kódexom a že boli adekvátne realizované.

Nemecko opätovne zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom 13. septembra. O tri dni neskôr Viedeň obnovila kontroly na rakúsko-maďarskej hranici.

 

Obe krajiny môžu podľa predpisov schengenského priestoru vykonávať hraničné kontroly maximálne dva mesiace. Nemecké aj rakúske úrady trvanie kontrol už dvakrát predĺžili, takže sa budú vykonávať prinajmenšom do začiatku novembra. Hraničné kontroly zaviedlo 17. septembra na svojich hraniciach s Maďarskom aj Slovinsko, ktoré ich však po mesiaci odvolalo. Európska komisia stále vyhodnocuje, či sú v súlade s predpismi schengenskej zóny kontroly, ktoré na svojich hraniciach zaviedlo Maďarsko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies