Izraelský exminister obrany Ehud Barak čelí žalobe za krvavý zásah z roku 2010

NETKY.SK • 22 Október 2015, 07:58 • 2 min
Izraelský exminister obrany Ehud Barak čelí žalobe za krvavý zásah z roku 2010

AMSTERDAM - Bývalý izraelský minister obrany Ehud Barak čelí žalobe. Podali ju právnici príbuzných 19-ročného Američana tureckého pôvodu Furkana Dogana, ktorého v roku 2010, keď bol Barak ministrom, zabilo izraelské komando na lodi s humanitárnou pomocou pre Palestínčanov v pásme Gazy. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Žalobu podala v Kalifornii skupina medzinárodných ľudskoprávnych právnikov, ktorá sa taktiež snaží donútiť Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby sa prípadom zaoberal. Podľa právnikov Dogana zasiahlo päť guliek, z toho jedna do hlavy z bezprostrednej blízkosti.


Agentúra AP napísala, že právnici podali žalobu na federálnom súde v Los Angeles 16. októbra, a to za nezákonné usmrtenie a mučenie. Barak je podľa nich vojnový zločinec a rodina zastreleného chlapca si zaslúži spravodlivosť.
Izraelské komando zasiahlo 31. mája 2010 proti šiestim tureckým lodiam s humanitárnou pomocou, ktoré chceli preraziť námornú blokádu pásma Gazy. O život vtedy prišlo okrem Dogana osem Turkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies