Na rekordnej chlebovej maxitorte si pochutnajú klientky krízového centra

NETKY.SK • 15 Október 2015, 15:51 • 2 min
Na rekordnej chlebovej maxitorte si pochutnajú klientky krízového centra

NITRA – Svetový deň chleba, ktorý pekári na celom svete oslavujú 16. októbra, oslávili nitrianski pekári radostníkom - rekordnou chlebovou tortou.

slovakia

left justify in out

Do Slovenskej knihy rekordov bude zapísaná 70 centimetrov vysoká poschodová chlebová torta postavená z troch najpredávanejších druhov chleba, vážiaca 35 kilogramov, s priemerom 85 centimetrov. Dvaja pekári, technologička a pracovníčka odbytu ju začali piecť už o piatej hodine ráno, práca im trvala zhruba šesť hodín, informovala Zdenka Klimeková, manažérka pekární. „Rozhodli sme sa takýmto spôsobom pripomenúť, aký veľký význam má pre nás chlieb. V minulom roku zjedol každý jeden Slovák v priemere 36,6 kilogramu chleba", skonštatoval manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA Peter Živický.

 

Pekári spotrebovali na výrobu radostníka 16,5 kilogramu chlebovej múky, 370 gramov droždia, 350 gramov soli, 11 litrov vody a ďalšie ingrediencie. Torta bola veľká ako 35 kilogramových chlebov, ktoré spotrebiteľ bežne dostane kúpiť v obchode. Jej základ tvoril tmavý chlieb Čert, druhé poschodie konzumný chlieb pšenično-ražný a vrchný bochník bol zemiakový chlieb. Radostník bol ozdobený makom a rôznymi druhmi obilnín. Pochutnajú si na ňom klientky krízového centra pre matky s deťmi Slniečko v Nitre, ktorému Penam rekordnú chlebovú tortu daruje. Z maxitorty by sa dalo pripraviť 1400 obložených chlebíkov, 700 veľkých hrianok, 2800 kanapiek či 20.000 krutónov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies