Sanders v debate neočakávane podporil Clintonovú v kauze e-mailov

NETKY.SK • 14 Október 2015, 06:56 • 2 min
Sanders v debate neočakávane podporil Clintonovú v kauze e-mailov

LAS VEGAS - V americkom Las Vegas sa začala v utorok prvá televízna debata uchádzačov o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany.

slovakia

left justify in out

Hillary Clintonová si vyslúžila neočakávanú podporu zo strany svojho hlavného súpera, senátora za štát Vermont Bernieho Sandersa, v kauze používania súkromného e-mailového serveru na pracovné účely, keď bola ministerkou zahraničných vecí.


Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu síce urobila Clintonová chybu, nespôsobila tým však ohrozenie národnej bezpečnosti. Clintonovej osobný e-mailový server v súčasnosti analyzuje Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).


"Americký národ je už chorý a unavený z počúvania o vašich prekliatych e-mailoch," povedal Sanders. "Ďakujem vám, Bernie," reagovala Clintonová so širokým úsmevom a uprostred nadšeného potlesku si vrelo potriasla rukou so senátorom, uviedla agentúra Reuters.


Táto chvíľa podľa nej kontrastovala s predchádzajúcou výmenou názorov dvojice na kapitalizmus, kontrolu zbraní či politiku v Sýrii.


Okrem Clintonovej a Sandersa sa debaty zúčastnili exguvernér Marylandu Martin O'Malley, bývalý guvernér štátu Rhode Island Lincoln Chafee a bývalý senátor z Virgínie James Webb. Išlo o prvú z plánovaných šiestich debát v zápase o získanie nominácie pre voľby, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016.


Clintonová v debate kritizovala Sandersa za slová, že USA by mali modelovať svoju ekonomiku po vzore Dánska, Švédska a Nórska. "Myslím si, že to, čo senátor Sanders hovorí, iste dáva zmysel v podmienkach nerovnosti, ktoré máme. Ale my nie sme Dánsko. Milujem Dánsko. My sme Spojené štáty americké," reagovala.


Clintonová okrem iného sľúbila zvýšenie miezd robotníkom a vyššie dane pre bohatých. Pripomenula, že je vnučkou robotníka z továrne a označila sa za "progresívnu" osobu.


"Celý život som bola veľmi dôsledná. Vždy som bojovala za rovnaké hodnoty a princípy," povedala Clintonová. Sanders uviedol, že "milióny Američanov pracujú viac hodín a za nižšie mzdy a napriek tomu takmer všetky nové príjmy a bohatstvo smerujú k hornému jednému percentu".


Podľa agentúry AP Sanders taktiež vyhlásil, že pozemné jednotky by mala vláda nasadzovať len v tom prípade, ak sú USA alebo ich spojenci terčom útoku. Americkú inváziu do Iraku označil za "najväčšiu zahraničnopolitickú chybu v dejinách krajiny".


Clintonová v roku 2002, keď bola v Senáte, hlasovala za inváziu. Neskôr to označila za chybu, pripomenula AP.
Martin O'Malley v debate na adresu Clintonovej poznamenal, že jej terajšia podpora zavedeniu bezletovej zóny nad Sýriou je chybou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies