Správca konkurznej podstaty priznal spreneveru

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:59 • 2 min
Správca konkurznej podstaty priznal spreneveru

BANSKÁ BYSTRICA – Na trest odňatia slobody tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov za spreneveru vyše 40-tisíc eur odsúdil sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici bývalého správcu konkurznej podstaty 56-ročného právnika Miroslava Medveďa z Čierneho Balogu. Rozsudok súd vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor a obvinený muž.

slovakia

left justify in out

Právnik spreneveru spôsobil ako správca konkurznej podstaty úpadcu breznianskej spoločnosti IPS Slovakia v likvidácii. Počas konkurzu Medveď vyberal z účtov úpadcu postupne rôzne sumy peňazí. Po tom, ako ho z funkcie správcu odvolali, stratil oprávnenie nakladať s majetkom úpadcu. Peniaze pochádzajúce zo speňaženia konkurznej podstaty a patriace úpadcovi však nevydal novej správkyni konkurznej podstaty, ani nevrátil na bankové účty spoločnosti v konkurze. Celkovo vybral Medveď viac ako 60-tisíc eur, ale z toho mal zákonný nárok na úhradu vyúčtovaných nákladov a na odmenu ako správca konkurznej podstaty. Celkovú škodu pre úpadcu vyčíslil prokurátor na 46 738 eur. Poškodená spoločnosť si ju bude musieť od Medveďa vymáhať súdnou cestou.
Medveď svoje konanie oľutoval a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil a vyhlásil rozsudok. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.


Podľa rozsudku Miroslav Medveď nesmie tri roky vykonávať funkciu správcu konkurznej podstaty a v skúšobnej päťročnej lehote musí strpieť probačný dohľad súdneho úradníka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies