Tomáša Palondera oslovuje výtvarné umenie

NETKY.SK • 8 Október 2015, 16:22 • 2 min
Tomáša Palondera oslovuje výtvarné umenie

BRATISLAVA - Slovenský herec Tomáš Palonder sympatizuje s mnohými umeleckými žánrami. Výrazne ho oslovuje napríklad výtvarné umenie.

slovakia

left justify in out

„Výtvarné umenie mám veľmi rád, či už je to Malevičov povestný štvorec, ktorý je pre mňa akýmsi aktom protestu voči vtedajšej estetike alebo sa mi veľmi páčia obrazy Francisca Goyu, tie mi pripadajú ako keby som pozeral nejaký postkatastrofický film a páčia sa mi aj tie postkubistické pokusy Picassa a potom mám strašne rád baroko a impresionizmus od Moneta a aj tú secesnú estetiku, ktorú začal Alfons Mucha, to je tiež hrozne krásne a ľúbivé,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. „Toto všetko ma ovplyvňuje a aj keď to bežný človek možno nevidí, snažím sa pretaviť to aj do svojej práce. Výtvarný svet dokáže hercovi určite pomôcť, pretože keď človek vníma rôzne spôsoby vyjadrenia, vie sa z toho inšpirovať,“ podotkol 35-ročný rodák z Moskvy.


Napriek nadšeniu pre výtvarné umenie mu však vraj kreslenie nikdy veľmi nešlo od ruky. „Ja som vždy rád kreslil, ale priznám sa, že mi to nikdy nešlo, som zlý kreslič,“ poznamenal Palonder, ktorý sa napokon svetu maliarov priblížil po svojom, a to prostredníctvom muzikálu Karola Vosátka a Rudolfa Geriho Frida - Maľovať a milovať, v ktorom stvárňuje svetoznámeho a uznávaného maliara Diega Riveru. „Diego Rivera bol v reálnom živote manžel maliarky Fridy Kahlo. Bol to takisto veľmi uznávaný maliar a bol všeličím kontroverzný - napríklad svojím politickým presvedčením, pretože to bol veľmi ľavicovo zmýšľajúci človek, čo narážalo na problémy v USA, kde maľoval fresky s touto tematikou - no napokon ho, samozrejme, aj tak všade uznávali. Bol to zároveň taký búrlivý typ, typický hrdina z romantických románov, ktorý bol niečím neodolateľný a aj keď na prvý pohľad nebol možno fyzicky najpríťažlivejší, tým, čo v sebe skrýval, tým talentom, svojským pohľadom na svet a nejakou tou mužnosťou bol pre ženy atraktívny. Ženy boli doňho zaľúbené, aj Frida, napriek tomu, že o ňom bolo známe, že je to záletník, ktorý mal celý život neustále nejaké aféry,“ priblížil svoju najnovšiu rolu.


Rivera však podľa Palondera Fridu napriek všetkým jeho úletom skutočne miloval. „Diego svojím spôsobom Fridu naozaj miloval a rešpektoval, len jej nedokázal byť až tak oddaný a verný. A určite medzi nimi bola aj taká malá rivalita. V jednom monológu sa Diego napríklad priznáva k tomu, že neskutočne obdivuje spôsob jej maľby. On sa pri nej niekedy naozaj cítil zakomplexovane, pripadal si pri nej až moc akademický, keďže bol študovaný maliar zo starej školy a Frida bola samouk. No napriek tomu obdivoval jej odvahu a charakteristiku, ktorú v tej maľbe mala a prial jej len to dobré. V umeleckom svete sú bežné takéto pocity a rozbroje. Je to tak na hrane, ale to práve pre takéto epické dielo potrebujeme, aby to nebolo úplne jednoznačné,“ skonštatoval Palonder, ktorý sa k dielu Fridy Kahlo dostal až vďaka skúšaniu nového muzikálu. Ako však priznal, jej obrazy mu prehovorili do duše. „Nie som odborníkom na jej prácu a na jej život, hlbšie som sa o Fridu začal zaujímať práve počas príprav na tento muzikál, no jej obrazy sú naozaj tým, o čom tam spievame a hovoríme - na prvý pohľad pôsobia insitne, ale keď sa do nich človek zahľadí, aspoň cez obrazovku monitoru, čo je síce barbarské, no nemáme dnes žiaľ inú možnosť, tak z nich dýcha strašná snaha a túžba vyjadriť svoje videnie sveta. Jednoznačne na mňa jej práca hovorí,“ poznamenal herec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies