Etická komisia FIFA suspendovala Blattera a Platiniho

NETKY.SK • 8 Október 2015, 13:07 • 2 min
Etická komisia FIFA suspendovala Blattera a Platiniho

ZÜRICH - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo štvrtok provizórne na 90 dní suspendovala prezidenta organizácie Seppa Blattera, viceprezidenta a šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho.

slovakia

left justify in out

Tresty sú dôsledkom vyšetrovania švajčiarskych orgánov z korupcie a zneužitia právomocí. Obaja sa proti verdiktu ohradili, Blatterovi právnici uviedli, že komisia nepostupovala podľa stanov.

 

Vedenie FIFA potvrdilo, že Blattera na čele organizácie dočasne nahradí najdlhšie slúžiaci viceprezident Issa Hayatou z Kamerunu. Ten už vyhlásil, že sa vo februárových voľbách nebude uchádzať o post prezidenta. Platniniho by mal dočasne zastúpiť Španiel Angel Maria Villar. Blatter odmietol podať voči verdiktu odvolanie.

 

Šéf Nemeckého futbalového zväzu Wolfgang Niersbach v tejto súvislosti navrhol zvolať krízové mimoriadne zasadnutie exekutívy FIFA. "Potrebujeme ho zvolať čo najskôr," zdôraznil Niersbach s tým, že aktuálnu krízu treba riešiť urgentne a nie čakať do decembra, keď sa má výkonný výbor podľa plánu stretnúť. Zároveň opätovne vyzval Blattera, aby okamžite sám odstúpil z funkcie. "Budúcnosť môže byť budovaná iba bez súčasného prezidenta, bez Seppa Blattera. To by bolo znamenie nového začiatku."

 

Súdna komora etickej komisie FIFA vo štvrtok udelila aj šesťročný zákaz činnosti bývalému viceprezidentovi federácie Chung Mong Joonovi z Kórejskej republiky, ktorý dostal aj pokutu 100.000 švajčiarskych frankov, a na 90 dní potrestala aj generálneho sekretára FIFA Jerome Valckeho. Vo svojom vyhlásení ďalej uviedla, že doba trvania trestov sa môže predĺžiť o ďalších 45 dní.

 

To by znamenalo, že sa títo vrcholní predstavitelia organizácie nemôžu zúčastniť na mimoriadnom kongrese FIFA 26. februára v Zürichu, na ktorom prebehnú voľby nového prezidenta. Platini a Chung sú pritom dvaja z doterajších troch kandidátov na post. Ďalším je Prince Ali Bin Al Hussein z Jordánska.

 

Komisia odsúhlasila tresty s okamžitou platnosťou a vzťahujú sa na "všetky futbalové aktivity na národnom a medzinárodnom poli". To zahŕňa aj decembrový žreb (12.12.) EURO 2016.

 

Krok etickej komisie tak dal ďalší veľký otáznik nad 40-ročným pôsobením Blattera v štruktúrach FIFA vrátane jeho sedemnásťročnej éry na stoličke prezidenta. Zároveň výrazne poškodil, ak nie priam zmaril aj šance Platiniho, ktorý sa vo februárových voľbách uchádza o post šéfa strešnej organizácie svetového futbalu a práve vo štvrtok podal svoju prihlášku.

 

Švajčiarske orgány sa v septembri objavili v Blatterovej kancelárii v centrále FIFA a vypočúvali ho. Vyšetrovanie sa zaoberá dvoma miliónmi dolárov z účtov FIFA, ktoré mal Blatter vyplatiť práve Platinimu. Toho polícia vypočúvala ako svedka.

 

Ako informovala agentúra AP, Blattera vyšetrujú aj v súvislosti so škandálom okolo vysielacích práv predaných bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi v roku 2005.

 

Blattera minulý piatok vyzvali hlavní sponzori FIFA Coca-Cola, McDonald's a Visa k okamžitému odstúpeniu z postu prezidenta. Globálne spoločnosti tvrdia, že jeho zotrvanie vo funkcii poškodzuje imidž a povesť federácie. Ten ale výzvu odmietol a stále tvrdí, že je nevinný.

 

Vo štvrtok sa Blatter i Platini voči dočasnej suspendácii ohradili. Čerstvo potrestaný prezident FIFA uviedol, že nemal možnosť vyjadriť sa pred Etickou komisiou predtým, ako vyriekla verdikt. Sedemdesiatdeväťročný švajčiarsky funkcionár je "sklamaný", že komisia sa "neriadila etickým kódexom a disciplinárnym poriadkom, z ktorých oba dávajú možnosť na vypočutie," uviedli vo vyhlásení jeho právnici Lorenz Erni a Richard Cullen.

 

Komisia podľa nich rozhodla na základe "nepochopenia konania švajčiarskej Generálnej prokuratúry, ktorá začala vyšetrovanie, ale nepriniesla žiadne obvinenia proti prezidentovi". Právnici ďalej uviedli, že prokuratúra bude musieť celú vec zamietnuť, ak vyšetrovatelia včas nedodajú dostatočné dôkazy. Blatter "sa teší na príležitosť predložiť dôkazy, ktoré preukážu, že sa nedopustil žiadneho pochybenia, trestného alebo iného," píše sa vo vyhlásení.

Podobne sa vyjadril aj Platini tesne pred vynesením verdiktu: "Ak sú informácie o zámeroch Etickej komisie pravdivé, tak ma nezastaví nič, aby som zabezpečil, že pravda vyjde najavo."

 

Stanovy FIFA hovoria, že prezidenta zastúpi najdlhšie pôsobiaci viceprezident, ktorým je práve šesťdesiatdeväťročný Kamerunčan, vo funkcii od roku 1992. Hayatou, ktorý je zároveň prezident Africkej futbalovej konfederácie (CAF), sa však v minulosti nevyhol korupčným podozreniam. Podľa nich mal koncom minulého storočia kšeftovať s vysielacími právami a taktiež prijať úplatok pri voľbe Kataru za dejisko MS 2022. V roku 2011 ho pokarhal Medzinárodný olympijský výbor, ktorého je členom, po tom, čo sa priznal, že mu v roku 1995 platila bývalá marketingová agentúra FIFA (International Sport and Leisure).

Villar je prezident Španielskej futbalovej federácie a zároveň najvyššie postavený viceprezident UEFA. Ale aj on má minulosť poznačenú korupčným otáznikom. Ten sa týkal spoločnej španielsko-portugalskej kandidatúry na MS 2018. Etická komisia FIFA však nemôže potvrdiť alebo poprieť, či čelí vyšetrovaniu.

 

Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach v reakcii na štvrtkové udalosti vyhlásil, že FIFA by mala hľadať nového prezidenta v externom prostredí. "Čo je veľa, to je veľa. Dúfajme, že teraz už konečne všetci vo FIFA pochopili, že nemôžu naďalej zostať pasívni," zdôraznil Bach s tým, že reformný proces vo futbalovej organizácii musí nabrať rýchlejší a hlbší spád. "Musia konať okamžite, aby FIFA opätovne získala dôveryhodnosť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies