Ajatolláh Chameneí zakázal rokovania so Spojenými štátmi, obáva sa ich zásahu do krajiny

NETKY.SK • 7 Október 2015, 12:50 • 2 min
Ajatolláh Chameneí zakázal rokovania so Spojenými štátmi, obáva sa ich zásahu do krajiny

DUBAJ - Iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes zakázal akékoľvek ďalšie rokovania so Spojenými štátmi. Stalo sa tak necelé tri mesiace po podpísaní jadrovej dohody so svetovými mocnosťami vrátane USA.

slovakia

left justify in out

"Rozhovory so Spojenými štátmi otvárajú brány ich ekonomickému, kultúrnemu, politickému a bezpečnostnému vplyvu," zdôvodnil vydanie zákazu Chameneí, ktorého citovala agentúra Reuters. Washington sa podľa jeho slov už počas medzinárodných jadrových rokovaní snažil poškodzovať iránske národné záujmy, kedykoľvek mal na to príležitosť. Chameneího vyjadrenie zaznelo v príhovore k veliteľom iránskych Revolučných gárd.

 

Slová konzervatívneho ajatolláha sú však podľa Reuters v priamom rozpore s postojom iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, ktorý by chcel dosiahnuť normalizáciu vzťahov so Západom. Centrista Rúhání opakovane vyslovil ochotu rokovať "s kýmkoľvek" o riešení naliehavých regionálnych otázok. Ajatolláh Chameneí (76) je najvyššou politickou a náboženskou autoritou Iránskej islamskej republiky a má konečné slovo v kľúčových štátnych záležitostiach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies