Nemcom stačí na postup bod v Írsku, Holandsko nad priepasťou

NETKY.SK • 7 Október 2015, 09:37 • 2 min
Nemcom stačí na postup bod v Írsku, Holandsko nad priepasťou

BERLÍN - V októbrovom asociačnom termíne vyvrcholia boje v deviatich skupinách v rámci kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska. Predposledné 9. hracie kolo ponúkne od štvrtka do soboty celkovo 26 duelov.

slovakia

left justify in out

Rovnaká porcia stretnutí čaká fanúšikov následne od nedele do utorka. Účasť na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte si doteraz okrem organizátorskej krajiny zaistili štyri národné tímy - Anglicko, Česko, Island a Rakúsko.

Hneď vo štvrtok budú mať možnosť spečatiť postup na kontinentálny šampionát majstri sveta z Nemecka. Na definitívu im stačí zisk bodu v dueli D-skupiny na pôde Írska (začiatok o 20.45 h SELČ v Dubline). Nemci pod trénerským vedením Joachima Löwa aktuálne vedú tabuľku eliminačnej D-skupiny s 19 bodmi, Íri majú na treťom mieste o štyri body menej. "K záveru kvalifikačného cyklu pristupujeme s plnou vážnosťou," uviedol podľa webu periodika Irish Independent nemecký kouč Löw. "Naším cieľom je zdolať Írsko aj Gruzínsko a postúpiť na ME do Francúzska ako víťazi skupiny. Voči mojim hráčom prechovávam veľkú dôveru, minulý mesiac si v zápasoch proti Poľsku a Škótsku výborne splnili svoje povinnosti. Sú dôležitými súčasťami svojich klubov na domácej aj európskej scéne, čo je dobré pred rozhodujúcimi stretnutiami eliminácie," doplnil 55-ročný rodák zo Schönau v bavorskom Čiernom lese. Niekdajší ofenzívny stredopoliar Freiburgu, Eintrachtu Frankfurt či Karlsruhe však varuje pred silou Írska, ktoré zvykne byť predovšetkým v domácom prostredí mimoriadne nebezpečné. Vlani v októbri sa navyše v prvom vzájomnom súboji na nemeckej pôde v Gelsenkirchene zrodila remíza 1:1. "O tom, že Íri sú nebezpeční, sme vedeli ešte predtým, ako sme s nimi odohrali ostatný vzájomný duel. Zápas proti Írsku v Dubline nie je niečo, čo si môžete dovoliť vziať na ľahkú váhu. Očakávame úžasnú atmosféru, v nej budú írski fanúšikovia podporovať svoje mužstvo do poslednej minúty. Budeme sa snažiť hrať trpezlivo a s chladnou hlavou. Ak využijeme náš potenciál a kvalitu, utvoríme si aj nejaké gólové príležitosti. Už sa neviem dočkať predstavenia a atmosféry v Dubline," skonštatoval na záver populárny "Jogi" Löw.

 

V ďalšom zápase “déčka“ sa momentálne druhé Poľsko (17 bodov) predstaví v Glasgowe na ihrisku štvrtého Škótska (11). Zápas v glasgowskom Hampden Parku je pre Škótov poslednou šancou, ako udržať nad vodou šancu postúpiť na ME 2016 do Francúzska. Zverenci trénera Gordona Strachana po septembrovej prehre s Nemcami (2:3) už nemôžu skončiť na niektorom z prvých dvoch miest v skupine. V zostávajúcich dvoch dueloch proti Poliakom a výberu Gibraltáru sa tak pobijú aspoň o tretie miesto zaručujúce účasť v novembrovej baráži. "Stále sme v hre o postup na šampionát. Na mužstvo som hrdý. Odohralo fantastické zápasy, aj keď výsledkové rozčarovanie po posledných súbojoch s Gruzínskom a Nemeckom je veľké. Ak však v októbrových zápasoch budeme hrať tak ako doteraz a budeme mať aj trochu šťastia, som si istý, že máme šancu kvalifikovať sa. Doteraz šťastie veľmi nebolo na našej strane," povedal pre heraldscotland.com škótsky kouč Strachan.

 

Poliaci sa budú spoliehať na streleckú formu kanoniera Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského. “Vždy sa snažíme hrať naňho. Nemusíme hovoriť o tom, aký je pre nás dôležitý hráč, nielen v útoku, ale aj v defenzíve. Jeho strelecká explózia je fantastická, bodaj by mu vydržala aj v kvalifikačných zápasoch,“ povedal podľa portálu eurosport.onet.pl poľský tréner Adam Nawalka. “Očakávame veľmi ťažký zápas. Škóti budú tradične bojovne naladený tím. Dôležitým elementom zápasu bude odhodlanie a agresivita. Dúfam, že rozhodca povedie duel na zodpovedajúcej úrovni. Všetci si ešte pamätáme faul na Lewandowského v prvom vzájomnom zápase,“ pripomenul Nawalka atak na najväčšiu hviezdu Poliakov počas duelu v októbri minulého roka (2:2), po ktorom mal Lewandowski v chrániči dieru od kopačky súpera. "Musím uznať, že keby som nemal na nohách uhlíkové chrániče, nechcem si ani len predstaviť, aké by to mohlo mať následky," vyhlásil vtedy 27-ročný rodák z Varšavy.

Solídne vyhliadky na priamy postup do Francúzska majú pred kvalifikačným finišom aj prvé dve mužstvá F-skupiny – Severné Írsko a Rumunsko. Zverenci Michaela O’Neilla si mohli zaistiť postup na ME už v septembrovom dueli s aktuálne tretím Maďarskom, dosiahli však iba remízu 1:1. Druhú možnosť budú mať vo štvrtok proti Grékom. Ak zdolajú tím z Peloponézskeho polostrova, ktorý v doterajšom priebehu eliminácie ešte nezvíťazil a na konte má iba tri body, postúpia na šampionát bez ohľadu na zvyšné výsledky v skupine. “Máme predstavu o tom, ako hrať proti Grécku. Som zvedavý, s kým mužstvom na nás súper vyrukuje, v tejto kvalifikácii už použili 32 hráčov. Gréci budú určite hrať o svoju česť. Je zaujímavé, že kým doma prehrali všetky zápasy, vonku zo štyroch duelov až tri remizovali. Bude to nebezpečný protivník,“ cituje Belfast Newsletter slová trénera Severného Írska Michaela O´Neilla. Severní Íri čakajú na účasť na vrcholnom medzinárodnom podujatí už 30 rokov. Zatiaľ naposledy sa predstavili na MS 1986 v Mexiku v ére brankára Pata Jenningsa či stredopoliara Nigela Worthingtona.

 

Rumuni sa s plnou vážnosťou koncentrujú na blížiace sa októbrové eliminačné súboje proti Fínsku a na Faerských ostrovoch. "Toto sú dva najdôležitejšie zápasy celého kvalifikačného ťaženia. Náš úspech v eliminácii závisí od týchto dvoch stretnutí. Fíni prišli do Rumunska v predstihu, pretože sú presvedčení, že u nás môžu uhrať pozitívny výsledok. Sme však optimisti a nechceme si viac komplikovať situáciu v kvalifikácii," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová rumunského kouča Anghela Iordanesca. Po septembrovej remíze jeho zverencov s Grékmi (0:0), ktorá bola treťou bezgólovou v rade (predtým Rumuni remizovali aj v Maďarsku a v Severnom Írsku, pozn.), podrobili rumunské médiá národný tím veľkej kritike. "Generácia 0:0," napísal rumunský športový denník Gazeta Sporturilor. Portál televíznej stanice DigiSport dodal: "Rumuni zabudli, ako sa dávajú góly. Nestrelili ho už 340 minút." Noviny Libertatea zas uviedli: "Cestu ku gólu sme nenašli už od marca a na konci kvalifikácie sa budeme triasť o postup." "Štvrtkový zápas proti Fínsku znamená, že budeme mať k dispozícii iba jeden tréning. Bude veľmi ťažké sa pripraviť za taký krátky čas. Fanúšikov v hľadisku budeme preto potrebovať viac ako inokedy," doplnil 65-ročný rodák z Bukurešti. Zaujímavosťou nasledujúceho duelu Rumunska na Faerských ostrovoch je skutočnosť, že Iordanescu proti tomuto súperovi debutoval ako tréner na reprezentačnej lavičke ešte 8. septembra 1993 v rámci kvalifikácie MS 1994. Rumuni vtedy zvíťazili v Toftire 4:0, všetky góly strelil legendárny útočník Florin Raducioiu. Iordanescu sa stal trénerom tejto balkánskej krajiny po tom, ako po prehre 2:5 v Košiciach s RČS začiatkom júna 1993 skončil jeho predchodca Cornel Dinu. Národný tím viedol do roku 1998, neskôr v období rokov 2002-2004 a tretíkrát prevzal národné mužstvo minulý rok.

Albánska reprezentácia je pred koncom kvalifikácie blízko historickej účasti na vrcholovom podujatí. Postup na ME môže byť realitou už vo štvrtok v prípade, že Albánci zdolajú Srbov a Dáni nezvíťazia v Portugalsku. Albánsko má aktuálne na konte jedenásť bodov, istú minimálne baráž a pred sebou duely doma so Srbskom a v Arménsku. O bod viac má druhé Dánsko, ktoré však odohrá už iba spomenutý zápas na pôde prvého Portugalska.

 

Albánska národná federácia nechce nechať nič na náhodu a sústredí sa na rizikové stretnutie so Srbskom. Všetky vstupenky budú na meno, fanúšikovia k nim dostanú leták s textom: "Vieme, ako treba bojovať o víťazstvo, ale tiež, čo znamená fair play a úcta k súperovi." "Mám k priaznivcom veľkú prosbu. Tentoraz žiadne drony, prosím," povedal hovorca Albánskej futbalovej federácie (FSHF) Tritan Kokona. Na bezpečnosť dohliadne tisíc policajtov. Ako je známe, minuloročný októbrový vzájomný súboj v Belehrade nedohrali. Predčasne ho ukončili už v prvom polčase pre potýčku medzi domácimi priaznivcami a hosťujúcimi futbalistami. Tú vyvolala nacionalistická vlajka "Veľkého Albánska" s menami revolučných vodcov, ktorá sa vznášala nad štadiónom zavesená na diaľkovo ovládanej kvadrokoptére. Európska futbalová únia (UEFA) pôvodne skontumovala duel v prospech domácich, Srbom odpočítala tri body a nariadila im odohrať dva kvalifikačné zápasy bez prítomnosti divákov. Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne však v júli 2015 prehodnotil verdikt UEFA a za zodpovednú stranu označil srbskú.

Ak hráči ruskej futbalovej reprezentácie zabodujú naplno v zostávajúcich dvoch dueloch kvalifikácie o postup na ME 2016 v Moldavsku (piatok 9. októbra v Kišiňove) a doma proti Čiernej Hore (pondelok 12. októbra v Moskve), postúpia priamo na budúcoročný kontinentálny šampionát do Francúzska. "Odohrať dva kvalifikačné zápasy v takom rýchlom slede je náročné z hľadiska tlaku na hráčov. V reprezentácii som 11 - 12 rokov a doteraz som zažil všelijaké situácie. Keď sa nám darilo, všetci nás mali radi. V zložitých chvíľach sa nám však niekedy otočila polovica krajiny chrbtom a ´hádzali na nás špinu´. Nechceme preto nikoho sklamať. Chceme vyhrať obidva zápasy a postúpiť do Francúzska. Verím, že s podporou fanúšikov sa nám to podarí," povedal v rozhovore pre web uefa.com brankár ruského tímu Igor Akinfejev. Rusom aktuálne patrí druhé miesto v G-skupine so ziskom 14 bodov. Vedúcu priečku okupujú už istí postupujúci Rakúšania (22). Na pozíciu Rusov si brúsia zuby aj tretí Švédi (12) a štvrtí Čiernohorci (11).

V piatok sú na programe aj duely v slovenskej C-skupine, v ktorej môže postup tímu spod Tatier ohroziť už iba Ukrajina. Jej kouč Michail Fomenko si uvedomuje, že jeho zverencov nečaká v závere eliminácie ľahká úloha. Ukrajinci sú momentálne v tabuľke “céčka“ na 3. mieste (16 bodov) s päťbodovou stratou na vedúcich Španielov a trojbodovým mankom na Slovákov.

 

"Pripravujeme našich hráčov na hru našich súperov v obrane a útoku, rozoberáme ich slabé a silné stránky. U majstrov Európy je málo slabých miest, ale niekoľko sa ich nájde," skonštatoval 67-ročný Fomenko, ktorý zatiaľ nemôže naplno počítať s dvojicou hráčov Denis Garmaš a Jevgen Chačeridi. "S týmito dvoma máme určité problémy. Ujali sa ich lekári. Obaja zatiaľ fungujú v individuálnom programe. Čo sa týka zranenia brankára Denisa Bojka, podľa lekárskeho štábu bude o deň-dva v fit a pripravený nám pomôcť. Ostatní hráči sú v poriadku," zhodnotil zdravotný stav kádra ukrajinský lodivod.

V E-skupine sa v piatok očakáva deviate kvalifikačné víťazstvo Anglicka. Hráči trénera Roya Hodgsona, ktorí doteraz nestratili ani bod, si v domácom prostredí zmerajú sily s výberom Estónska. Postupovú definitívu si môže zaistiť Švajčiarsko - potrebuje zdolať San Maríno a spoliehať sa na zaváhanie Slovinska v meraní síl proti Litve.

Spomedzi sobotňajšieho programu je jedným z najzaujímavejších duelov súboj Kazachstanu s Holandskom. Dôvodom je dlhodobá nelichotivá situácia v tábore “Oranjes“, ktorý pred finišom kvalifikácie nemá osud vo svojich rukách. Bronzový medailista z MS 2014 v Brazílii figuruje aktuálne v tabuľke A-skupiny až na 4. mieste s dvojbodovým mankom na tretie Turecko a reálne hrozí, že sa nepredstaví na budúcoročných ME vo Francúzsku.

 

Situácia ohľadom priamych postupujúcich z "áčka" je už vyriešená, miestenky si už v septembri zaistili Island a Česko. Ak Turci v záverečných dvoch zápasoch proti už istým postupujúcim Islanďanom a Čechom získajú minimálne štyri body, bez ohľadu na rezultáty Holandska si zabezpečia účasť v baráži a tím z Beneluxu bude prvýkrát od roku 1984 chýbať na kontinentálnom šampionáte. Tréner Holandska Danny Blind, ktorý vo funkcii začiatkom júla nahradil Guusa Hiddinka, verí, že Island a ČR dokážu v záverečných dvoch dueloch obrať o body Turecko a jeho mužstvo preskočí v tabuľke súpera z "krajiny polmesiaca". Zároveň odmieta tvrdenie, že zámerne kontaktoval trénerov oboch postupujúcich tímov. "Nie, nepísal som im e-mail preto, aby zabrali v dueloch proti Turecku. Verím, že hráči Islandu aj Česka pristúpia k zápasom zodpovedne a vydajú zo seba to najlepšie," cituje telegraaf.nl slová Blinda, podľa ktorého mala komunikácia s kormidelníkmi týchto tímov iba blahoprajný charakter v súvislosti s ich postupom na európsky šampionát.

Postupovú tajničku v B-skupine môžu za istých okolností vyriešiť už sobotňajšie duely. Aktuálnemu lídrovi z Walesu (18 bodov) postačí na spečatenie historického postupu aj remíza v Bosne a Hercegovine, druhému Belgicku (17) zase akýkoľvek trojbodový zisk v Andorre. Wales sa bude môcť spoľahnúť na najväčšiu hviezdu Garetha Bala, ktorý v ostatnom období laboroval so zranením. “Lýtko je už v poriadku. Rehabilitácia prebehla bez problémov. Naposledy som v lige odohral cez 20 minút, takže som pripravený na najbližšie dva zápasy v národnom tíme,“ povedal podľa denníka Daily Mail hráč Realu Madrid. V doterajšom priebehu kvalifikácie má z deviatich waleských gólov až osem Balovu pečať - šesť strelil a dva pripravil svojim spoluhráčom. Najväčším historickým úspechom územia patriaceho pod Veľkú Britániu je účasť na MS vo Švédsku 1958. Walesania vtedy postúpili do štvrťfinále, v ktorom podľahli po góle Pelého neskorším majstrom sveta z Brazílie (0:1).

H-skupine kraľujú pred záverom kvalifikácie Taliani s 18 bodmi. V dvojbodových rozostupoch nasledujú Nóri a Chorváti. Úradujúcim vicemajstrom Európy z Talianska zaistí postup na šampionát prípadný sobotňajší triumf v Azerbajdžane. Chorváti si nemôžu dovoliť zaváhanie s Bulharmi. Ak by prehrali a súčasne by Nóri zdolali mužstvo Malty, priama postupová miestenka by pripadla tímu zo severu Európy. “Táto generácia hráčov má šancu konečne vystúpiť z tieňa. Sú to futbalisti v najlepších rokoch a sú lídrami v popredných európskych kluboch,“ povedal podľa portálu 24sata.hr chorvátsky tréner Ante Čačič, ktorý nastúpil do funkcie iba nedávno po odvolanom Nikovi Kovačovi.

Program 9. kola kvalifikácie o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy do Francúzska (časy sú v SELČ):

ŠTVRTOK 8. októbra:


D-skupina: Gruzínsko - Gibraltár (Tbilisi, 18.00), Írsko - Nemecko (Dublin, 20.45), Škótsko - Poľsko (Glasgow, 20.45)
F-skupina: Maďarsko - Faerské ostrovy (Budapešť, 20.45), Severné Írsko - Grécko (Belfast, 20.45), Rumunsko - Fínsko (Bukurešť, 20.45)

I-skupina: Albánsko - Srbsko (Elbasan, 20.45), Portugalsko - Dánsko (Braga, 20.45)

D-skupina:
1. Nemecko 8 6 1 1 22:7 19
2. Poľsko 8 5 2 1 29:7 17
3. Írsko 8 4 3 1 17:5 15
4. Škótsko 8 3 2 3 14:10 11
5. Gruzínsko 8 2 0 6 5:14 6
6. Gibraltár 8 0 0 8 2:46 0

F-skupina:
1. Severné Írsko 8 5 2 1 12:6 17
2. Rumunsko 8 4 4 0 7:1 16
3. Maďarsko 8 3 4 1 6:4 13
4. Fínsko 8 3 1 4 7:8 10
5. Faerské ostrovy 8 2 0 6 5:12 6
6. Grécko 8 0 3 5 2:8 3

I-skupina:
1. Portugalsko 6 5 0 1 8:4 15
2. Dánsko 7 3 3 1 8:4 12
3. Albánsko 6 3 2 1 7:3 11
4. Arménsko 7 0 2 5 5:11 2
5. Srbsko 6 1 1 4 5:11 1*
*Pozn.: Srbsku odpočítali tri body.

PIATOK 9. októbra:

C-skupina: Macedónsko - Ukrajina (Skopje, 20.45), Slovensko - Bielorusko (Žilina, 20.45), Španielsko - Luxembursko (Logroňo, 20.45)

E-skupina: Anglicko - Estónsko (Londýn, 20.45), Slovinsko - Litva (Ľubľana, 20.45), Švajčiarsko - San Maríno (St. Gallen, 20.45)

G-skupina: Lichtenštajnsko - Švédsko (Vaduz, 20.45), Moldavsko - Rusko (Kišiňov, 20.45), Čierna Hora - Rakúsko (Podgorica, 20.45)

C-skupina:
1. Španielsko 8 7 0 1 18:3 21
2. Slovensko 8 6 1 1 13:5 19
3. Ukrajina 8 5 1 2 12:3 16
4. Bielorusko 8 2 1 5 7:14 7
5. Luxembursko 8 1 1 6 4:19 4
6. Macedónsko 8 1 0 7 6:16 3

E-skupina:
1. Anglicko 8 8 0 0 26:3 24 - istý postup na ME 2016
2. Švajčiarsko 8 5 0 3 16:8 15
3. Slovinsko 8 4 0 4 15:10 12
4. Estónsko 8 3 1 4 4:6 10
5. Litva 8 3 0 5 6:14 9
6. San Maríno 8 0 1 7 1:27 1

G-skupina:
1. Rakúsko 8 7 1 0 16:3 22 - istý postup na ME 2016
2. Rusko 8 4 2 2 17:4 14
3. Švédsko 8 3 3 2 11:9 12
4. Čierna Hora 8 3 2 3 8:8 11
5. Lichtenštajnsko 8 1 2 5 2:21 5
6. Moldavsko 8 0 2 6 3:12 2

SOBOTA 10. októbra:

A-skupina: Island - Lotyšsko (Reykjavík, 18.00), Kazachstan - Holandsko (Astana, 18.00), Česko - Turecko (Praha, 20.45)

B-skupina: Andorra - Belgicko (Andorra la Vella, 20.45), Bosna a Hercegovina - Wales (Zenica, 20.45), Izrael - Cyprus (Jeruzalem, 20.45)

H-skupina: Azerbajdžan - Taliansko (Baku, 18.00), Nórsko - Malta (Oslo, 18.00), Chorvátsko - Bulharsko (Záhreb, 20.45)

A-skupina:
1. Island 8 6 1 1 15:3 19 - istý postup na ME 2016
2. Česko 8 6 1 1 16:10 19 - istý postup na ME 2016
3. Turecko 8 3 3 2 11:9 12
4. Holandsko 8 3 1 4 13:10 10
5. Lotyšsko 8 0 4 4 4:16 4
6. Kazachstan 8 0 2 6 5:16 2

B-skupina:
1. Wales 8 5 3 0 9:2 18
2. Belgicko 8 5 2 1 17:3 17
3. Izrael 8 4 1 3 14:9 13
4. B. a Hercegovina 8 3 2 3 12:10 11
5. Cyprus 8 3 0 5 12:13 9
6. Andorra 8 0 0 8 3:30 0

H-skupina:
1. Taliansko 8 5 3 0 11:5 18
2. Nórsko 8 5 1 2 10:8 16
3. Chorvátsko 8 4 3 1 16:5 14*
4. Bulharsko 8 2 2 4 7:9 8
5. Azerbajdžan 8 1 3 4 6:13 6
6. Malta 8 0 2 6 3:13 2
*Pozn.: Chorvátsku odpočítali jeden bod



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies