Zomrel prvý postkomunistický prezident Maďarska Árpád Göncz

NETKY.SK • 6 Október 2015, 15:15 • 2 min
Zomrel prvý postkomunistický prezident Maďarska Árpád Göncz

BUDAPEŠŤ - Prvý postkomunistický prezident Maďarska, spisovateľ, prekladateľ a liberálny politik Árpád Göncz zomrel dnes v kruhu svojej rodiny. Mal 93 rokov.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vedúceho jeho sekretariátu o tom informovala tlačová agentúra MTI.
Göncz bol najobľúbenejším politikom Maďarska, napísala agentúra Reuters. Funkciu hlavy štátu zastával počas dvoch funkčných období od roku 1990 do roku 2000.


Maďarsko sa za jeho pôsobenia vo funkcii hlavy štátu transformovalo na trhovú ekonomiku a nastúpilo na cestu do NATO a Európskej únie.
Göncz pochádzal zo skromných pomerov. Keď sa ženil, musel si na svadbu so Zsuzsannou Göntérovou požičať sako a nohavice, pripomenul Reuters. Manželia mali štyri deti.


Prezident Maďarskej republiky v rokoch 1990-2000, právnik, dramatik, politik a štátnik Árpád Göncz zomrel dnes v kruhu svojej rodiny vo veku 93 rokov.
S odvolaním sa na vedúceho jeho sekretariátu o tom informovala tlačová agentúra MTI.


Árpád Göncz sa narodil 10. februára 1922 v Budapešti. V roku 1944 vo svojom rodisku ukončil štúdium práva na Univerzite Petra Pázmaňa.
Bol účastníkom odboja a v povojnovom období sa aktívne zapájal do politického diania v rámci Nezávislej maloroľníckej strany. Po roku 1948 pracoval ako pomocný robotník a v rokoch 1952-56 študoval na Poľnohospodárskej univerzite v Gödöllö.


V roku 1956 sa aktívne zúčastnil maďarskej revolúcie, za čo ho odsúdili na doživotný trest odňatia slobody. Vo väzení strávil šesť rokov.
Po prepustení na základe amnestie v roku 1963 sa živil príležitostnými prácami, ale predovšetkým ako umelecký prekladateľ z angličtiny. Je autorom viacerých divadelných hier a knižných publikácií.


Maďarským čitateľom priblížil okrem iných tvorbu takých velikánov americkej literatúry 20. storočia ako Edgar Lawrence Doctorow, William Faulkner, William Golding, Ernest Hemingway, William Styron či John Updike.


Prekladal i odbornú literatúru z angličtiny. Stal sa zakladajúcim členom siete slobodných iniciatív, Výboru pre historickú spravodlivosť a členom celoštátnej rady Zväzu slobodných demokratov.


Ako osobnosť maďarskej demokratickej opozície zvolili Árpáda Göncza poslanci maďarského Národného zhromaždenia 3. augusta 1990 za prezidenta Maďarskej republiky.


Zvíťazil aj v prezidentských voľbách v júni 1995. Jeho druhé funkčné obdobie sa skončilo 4. augusta 2000, keď ho vo funkcii hlavy štátu vystriedal Ferenc Mádl.


Göncz prispel významným spôsobom k pokojnému prechodu Maďarska k demokracii a zasadzoval sa za zmierenie s bývalými politickými protivníkmi. Svojím podielom na oslobodení Maďarska a podporou zjednotenia Nemecka sa mimoriadne zaslúžil o spojenie východnej a západnej Európy. Bol nositeľom viacerých maďarských a medzinárodných literárnych cien, ako aj čestných doktorátov významných svetových univerzít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies