Najvplyvnejší iracký šiitský duchovný vyzval na globálnu vojnu proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 2 Október 2015, 13:48 • 2 min
Najvplyvnejší iracký šiitský duchovný vyzval na globálnu vojnu proti Islamskému štátu

BAGDAD - Najvplyvnejší iracký šiitský duchovný, ajatolláh Alí Sístání, vyzval dnes na globálnu vojnu proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Jeho vyhlásenie prišlo deň po tom, ako iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil, že by uvítal ruské nálety na pozície IS aj na irackom území.

slovakia

left justify in out

Ajatolláh v príhovore po tradičných piatkových modlitbách uviedol, že "bitka s Dáišom (IS) sa týka všetkých Iračanov". Upozornil však, že to "nie je len náš boj, ale aj celého sveta, lebo teroristi svojou temnou ideológiou cielia na celé ľudstvo, jeho kultúru a morálku". Vyhlásil, že je nevyhnutné spojiť všetko úsilie a posilniť nástroje na boj s týmto hnutím. Spojené štáty už viac ako rok bombardujú pozície IS v Iraku, ale bagdadská vláda opakovane vyzýva na leteckú podporu svojich jednotiek pokúšajúcich sa získať späť územia dobyté jednotkami prevažne sunnitského IS.

 

Ruské bojové letectvo podniká od stredy nálety na pozície povstaleckých jednotiek bojujúcich v Sýrii proti vládnej armáde. Iracký premiér Abádí vo štvrtok uviedol, že jeho vláda by uvítala nálety ruských lietadiel na pozície IS v Iraku. Dodal, že jeho vláda dostáva informácie o IS od Sýrie i Ruska. Na otázku televízie France 24, či s predstaviteľmi Ruska hovoril o nasadení ruských lietadiel v Iraku, Abádí odpovedal: "Ešte nie. Je to jedna z možností. Ak takú ponuku dostaneme, zvážime ju, a ja by som ju privítal."

 

Iracký premiér tiež uviedol, že zo Sýrie, ako aj z Ruska dostáva o Islamskom štáte "obrovské množstvo informácií". Rusko vo štvrtok deklarovalo, že zváži akúkoľvek žiadosť irackej vlády o vykonanie leteckých útokov proti cieľom teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. Takúto žiadosť však zatiaľ ruská strana nedostala, približuje agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Ruský rezort diplomacie podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že posúdi "politickú a vojenskú" logiku takéhoto kroku, ak oň iracká strana požiada.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies