VIDEO Kvadrokoptéry vybudovali dokonalý lanový most bez ľudskej pomoci

NETKY.SK • 30 September 2015, 18:06 • 2 min
VIDEO Kvadrokoptéry vybudovali dokonalý lanový most bez ľudskej pomoci

ZÜRICH – Vedcom zo švajčiarskeho Federálneho technologického inštitútu (ETH) sa po prvýkrát podarilo naprogramovať drony, aby postavili celý most bez akejkoľvek ľudskej pomoci. Zdá sa, že vek strojov je tu.

slovakia

left justify in out

Každá bezpilotná kvadrokoptéra bola vybavená cievkou lana a všetky súčasne lietali medzi dvomi lešeniami, až kým nevyrobili plne funkčný most, ktorý bol schopný uniesť váhu dospelého človeka. Tento revolučný projekt prebehol v ETH v Zürichu a predstavuje veľký krok pre novodobé stavebníctvo, keď budú stroje schopné vykonávať konštrukčné práce bez nutnej účasti ľudí.

Vedci hovorili o výhodách používania dronov namiesto klasických robotov: "Lietajúce stroje ponúkajú rad výhod v porovnaní s tradičnými stavebnými strojmi. Môžu dosiahnuť akýkoľvek bod v priestore a lietať v existujúcich objektoch alebo v ich okolí."

 


Vedecký tím ukázal kvadrokoptéry v akcii

Na jednoduchom stavenisku sa bezpilotné kvadrokoptéry šikovne preplietali medzi lešeniami, avšak istá forma zásahu človeka bola potrebná, aby úloha mohla byť dokončená. Všetky lietajúce stroje pracovali s použitím algoritmov odoslaných z mimopalubného počítača, ktorý pravdepodobne vyžaduje ľudského programátora.

Nejaký čas nám teda ešte stále zostáva, kým môžeme očakávať prvú vzburu strojov, ktorú nám už v predstihu predpovedal Hollywood.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies