Do Nitrianskeho kraja pôjde spolu takmer osem miliónov eur

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:52 • 2 min
Do Nitrianskeho kraja pôjde spolu takmer osem miliónov eur

NITRA - Takmer osem miliónov eur vyčlenila vláda Roberta Fica pre Nitriansky kraj na stredajšom výjazdovom zasadnutí v Nitre.

slovakia

left justify in out

Na investičné akcie v sociálno-ekonomickej oblasti schválila 2,493 mil. eur a takmer 5,451 mil. eur pôjde na zlepšenie postavenia nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce v Nitrianskom kraji prostredníctvom národného projektu Praxou k zamestnaniu. Ako povedal premiér Robert Fico na tlačovej besede po zasadnutí vlády, schválené projekty predstavujú "všehochuť toho, čo obce a mestá v Nitrianskom kraji potrebujú a nemajú na to vlastné zdroje."


Medzi najväčšie patrí rekonštrukcia Zámku Topoľčianky, na ktorú vláda schválila 200-tisíc eur. "Očakávame, že táto národná kultúrna pamiatka by mohla byť využívaná v rámci slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré sa začína po 1. júli 2016,“ povedal Fico. Spolu 288-tisíc eur pôjde Domovu dôchodcov v Šali, na rekonštrukciu opláštenia Zimného štadióna v Nitre dostane mesto Nitra 150-tisíc eur, spolu 15-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu benediktínskeho kláštora na Zobore. Ďalšie financie dostanú obce na rekonštrukcie kultúrnych domov, materských škôl, ciest, chodníkov, verejného osvetlenia či domov smútku. Peniaze z kapitoly Všeobecná pokladničná správa ministerstva financií má rezort uvoľniť do 31. októbra 2015.


Na úseku školstva vláda okrem iného podporí dobudovanie a vybavenie centier odborného vzdelávania a prípravy zameraných na strojárstvo a elektrotechniku. V oblasti zdravotníctva je v pláne výstavba prechodu medzi pavilónom chirurgických disciplín a novým liečebným pavilónom vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Vláda tiež podporí vybudovanie zdravotníckeho zariadenia v Šali a peniaze by chcela nájsť aj na projekty v oblasti odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v rámci doteraz neriešených aglomerácií v Nitrianskom kraji.

 

Nitriansky priemyselný park čaká veľká budúcnosť. Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v príhovore na slávnostnom otvorení prvej etapy mimoúrovňovej križovatky - napojenia priemyselnej zóny Nitra – Mlynárce na cestu R1. Vybudovanie pripojenia podľa jeho slov stálo približne 3,5 milióna eur, stavbu realizovala spoločnosť Strabag.

 

"Teší ma, že po postavení cesty R1 sa postupne plnohodnotne napájame na túto tepnu s (priemyselnými) parkmi, ktoré získavajú na veľkej dôležitosti. Nachádzame sa v priemyselnom parku, ktorý podľa nás čaká veľká budúcnosť," spresnil.

 

Premiér dúfa, že sa podarí úspešne zrealizovať aj druhú a tretiu etapu tohto cestného napojenia. "Prakticky na všetky smery tu tak bude plnohodnotná križovatka a umožní každému, kto bude podnikať v priemyselnom parku, dostať sa buď smerom na Nitru, Zvolen, Banskú Bystricu, alebo smerom na Bratislavu," dodal.

 

"Je to dielo, ktoré sa riešilo z regionálnej pomoci Ministerstva hospodárstva SR. Umožní bezproblémový príjazd a odjazd z Priemyselného parku Sever. Ak by v parku bola plánovaná (auto)investícia, križovatka by sa dokompletizovala o druhú a štvrtú etapu, teda mal by byť celý nadjazd nad štvorprúdovou komunikáciou tak, aby sa dalo z obidvoch strán prichádzať do priemyselnej zóny," doplnil primátor Nitry Jozef Dvonč.


Podporiť chce aj prípravu rýchlostnej cesty R8, ktorá sa má začínať v obci Hradište a skončiť v Nitre, kde by sa napojila R1. V pláne je aj dostavba príjazdovej komunikácie R1 v časti Lehota a generálna oprava Univerzitného mosta v Nitre. Pre výstavbu nového mosta cez Dunaj má ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zabezpečiť verejné obstarávanie na štúdiu realizovateľnosti cesty I. triedy Topoľčany – Nitra – Komárno. V pláne je tiež uzavretie memoranda medzi Železnicami SR a Mestom Nitra o spoločnom postupe obnovy železničnej stanice Nitra a vyhlásenie verejného obstarávania na výber dopravcu pre linku diaľkovej železničnej dopravy na úseku Bratislava – Šaľa – Šurany – Levice – Kozárovce – Zvolen – Banská Bystrica.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies