Saudská Arábia o tlačenici: Žiaľ, k takýmto incidentom dochádza v okamihu

NETKY.SK • 24 September 2015, 19:08 • 2 min
Saudská Arábia o tlačenici: Žiaľ, k takýmto incidentom dochádza v okamihu

MEKKA - Saudskoarabské ministerstvo vnútra dnes uviedlo, že tlačenicu moslimských pútnikov v meste Miná neďaleko Mekky so stovkami mŕtvych a zranených vyvolali zrejme dve protichodné vlny pútnikov, ktoré sa stretli na križovatke.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu ministerstva generálmajora Mansúra at-Turkího sa na dnešnej katastrofe mohli podieľať aj vysoké teploty vzduchu a únava pútnikov.

Agentúra AP citovala dvoch očitých svedkov. Štyridsaťštyriročný Egypťan Abdulláh Lutfí uviedol, že ktosi "zakopol o niekoho na invalidnom vozíku a niekoľko ľudí sa potklo oňho. Ľudia liezli jeden cez druhého lapajúc po vzduchu."

 

Druhý očitý svedok, 58-ročný pútnik z Nigérie Ismail Hamba si pamätá, ako padal a potom po ňom ľudia šliapali. "Bolo to naozaj, naozaj strašné."

Saudské úrady informovali o 717 mŕtvych pútnikoch a 863 zranených.

 

Podľa hovorcu ministerstva vnútra nič nenaznačuje, že by došlo k pochybeniu organizátorov. "Žiaľ, k takýmto incidentom dochádza v okamihu," citovala ho AP.

 

K nehode došlo v meste Miná, asi päť kilometrov od Mekky, kde aj v minulosti zomierali ľudia v tlačeniciach. V meste je postavený stanový tábor s vyše 160.000 stanmi, kde pútnici nocujú.

 

Dnešná tlačenica bola počtom obetí najhoršou udalosťou na púti do Mekky od roku 1990.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies