Cenu Anasoft litera získala Veronika Šikulová

NETKY.SK • 24 September 2015, 08:32 • 2 min
Cenu Anasoft litera získala Veronika Šikulová

BRATISLAVA - Literárnu cenu Anasoft litera 2015 získala Veronika Šikulová za knihu Medzerový plod. Štyridsaťosemročná rodáčka z Modry spolu s ocenením získala finančnú odmenu 10-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

O víťazovi jubilejného 10. ročníka rozhodla odborná porota, ktorú tento rok tvorili literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, prekladateľ a básnik Valerij Kupka a literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková. Ako uviedli členovia poroty, próza Veroniky Šikulovej predstavuje vyzreté literárne dielo, ktoré sa vyznačuje vitalitou a lyrizmom nezvyčajnej intenzity. „Autorka v tejto knihe ponúka nesentimentálny príbeh tichého odchádzania blízkej osoby. Veronika Šikulová sa prejavuje ako suverénna majsterka slova. Jej príbeh je naplnený citlivosťou voči zdanlivo jednoduchým veciam života, citlivosťou, ktorá hlboko zasahuje do vedomia súčasníka,“ napísali.


V predchádzajúcich ročníkoch cenu Anasoft litera získali Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky a Pavel Vilikovský, ktorý si ocenenie ako jediný odniesol dvakrát.


Cenu čitateľov si tento rok prevzal Peter Balko za knihu Vtedy v Lošonci. Via Lošonc. V minulých rokoch toto ocenenie udelili Jaroslave Blažkovej, Dušanovi Dušekovi, Viliamovi Klimáčkovi, Pavlovi Rankovovi, Veronike Šikulovej, Pavlovi Vilikovskému, Lucii Piussi a Tomášovi Vargovi.


Literárnu cenu Anasoft litera udeľujú každoročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo, alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Anasoft litera má dve kolá. Do finále zo 188 hodnotených kníh postúpili: Peter Balko (Vtedy v Lošonci. Via Lošonc), Juraj Briškár (Sprievodca nezrozumiteľnosťou), Peter Juščák (... a nezabudni na labute!), Ivan Kolenič (Až do nirvány), Márius Kopcsay (Jednouholník), Richard Pupala (Návštevy), Veronika Šikulová (Medzerový plod), Erik Šimšík (Hegemónia), Alta Vášová (Menoslov) a Pavel Vilikovský (Letmý sneh).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies