V Chorvátsku je situácia okolo utečencov dramatická, v Slovinsku sa upokojila

NETKY.SK • 24 September 2015, 07:59 • 2 min
V Chorvátsku je situácia okolo utečencov dramatická, v Slovinsku sa upokojila

ZÁHREB/ĽUBĽANA - V priebehu jediného týždňa prešlo zo Srbska do Chorvátska viac ako 44.000 utečencov, informoval dnes v Záhrebe tamojší rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

Iba za utorok zaznamenali v krajine viac ako 8700 nových migrantov, čo predstavuje dennú rekordnú hodnotu.
Väčšina z utečencov v krajine nezostáva a medzičasom ju opustila, podľa slov ministra vnútra Ranka Ostojiča ich do utorkového večera tak učinilo 32.000, tento údaj sa však už v priebehu uplynulej noci výrazne zvýšil.


Chorvátsko ostro kritizuje Srbsko za údajne úmyselné posielanie utečencov na jeho územie, samo čelí nezriedka kritike Maďarska, do pohraničia s ktorým zasa chorvátske úrady prepravujú migrantov. Podľa Ostojičových slov by Srbsko malo posielať utečencov priamo do Maďarska a prestať s ich týraním, napísala tlačová agentúra APA.


Na maďarsko-chorvátskej hranici sa však v súlade s avízom Budapešti medzičasom začalo s prácami na lepšom zabezpečení jej vybraných úsekov. Tak napríklad príslušníci maďarskej armády už od rána umiestňovali dnes ostnatý drôt v okolí hraničného priechodu Gola-Berzence v okolí Koprivnice, vyplýva z dostupných informácií médií.


Situácia v Slovinsku, kde od minulého štvrtka zaregistrovali okolo 3600 utečencov, je výrazne odlišná. Situácia na slovinsko-chorvátskej hranici bola dnes pokojná. Záchytné centrá a príbytky pre utečencov zívali prázdnotou.


Väčšina utečencov smerovala totiž v krátkom čase zo Slovinska cez Rakúsko do Nemecka. Slovinské úrady však napriek upokojeniu situácie rátajú v nasledujúcich dňoch s možnou ďalšou vlnou utečencov smerujúcich z Chorvátska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies