Glvač v Kuchyni privítal amerických vojakov

NETKY.SK • 15 September 2015, 09:23 • 2 min
Glvač v Kuchyni privítal amerických vojakov

KUCHYŇA – Prvá časť amerického vojenského konvoja prišla dnes na vojenskú leteckú základňu Kuchyňa. Ďalšie časti konvoja by mal prísť na miesto do dnešnej polnoci. Informoval o tom minister obrany Martin Glváč počas brífingu na leteckej základni. Podľa jeho slov je príchod amerického konvoja v prvom rade príležitosťou pre našich vojakov precvičiť si niektoré spôsobilosti.

slovakia

left justify in out

"Dnes cvičíme presun takýchto kolesových síl po cestách. Možno v budúcnosti budeme cvičiť po železnici, možno niekedy v budúcnosti budeme cvičiť vzdušným priestorom. Sme členskou krajinou NATO a musíme takéto prostriedky vyčleňovať, musíme cvičiť takéto presuny," uviedol dnes šéf rezortu obrany. Aliancia je podľa jeho slov povinná si nás skúšať, aby vedela, či sme schopní zabezpečiť aj takéto prepravné kapacity na našich cestách.

 

"Sme priatelia, sme partneri a sme taktiež spojenci. A takéto cvičenia len poukazujú na tieto tri vzťahy," uviedol americký veľvyslanec na Slovensku Rudolf V. Perina. Pripomenul, že nie všetci sú z príchodu amerických vojsk nadšení. Napríklad desiatky odporcov sa dnes zhromaždili na hraničnom priechode Brodské, kde dali najavo svoj nesúhlas s príchodom amerických vojsk. Perina však, podľa vlastných slov, nepochybuje o tom, že veľká väčšina Slovákov víta toto cvičenie.

 

Prvé vozidlá amerického vojenského konvoja vstúpili cez hraničný priechod Břeclav - Brodské na územie Slovenska dnes krátko po 20.35 h. Konvoj tvorí približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky. Američania so sebou priniesli napríklad obrnené bojové vozidla Stryker či terénne vozidlá Humvee. Vojaci budú nocovať v zariadeniach Ozbrojených síl SR, a to buď na vojenskej leteckej základni v Kuchyni, alebo vo výcvikovom priestore Turecký vrch. Pobyt a prechod amerických vojakov zabezpečí viac ako 100 slovenských vojakov.

 

Americké jednotky opustia Slovensko do 17. septembra a pôjdu smerom do Maďarska, kde sa zúčastnia na aliančnom cvičení Brave Warrior. Ešte predtým si záujemcovia budú môcť pozrieť časť americkej techniky v rámci Dňa otvorených dverí na Ministerstve obrany SR v stredu 16. septembra.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies