Egyptský prezident Sísí akceptoval rezignáciu vládneho kabinetu

NETKY.SK • 12 September 2015, 13:59 • 2 min
Egyptský prezident Sísí akceptoval rezignáciu vládneho kabinetu

KÁHIRA - Egyptský premiér Ibráhím Mahláb odovzdal dnes do rúk prezidenta Abda Fattáha Sísího rezignáciu svojho vládneho kabinetu, oznámil úrad prezidenta v Káhire s tým, že hlava štátu odstúpenie predsedu vlády akceptovala.

slovakia

left justify in out

Sísí nariadil členom kabinetu, aby zotrvali vo forme úradníckej vlády, pokým sa nepodarí zostaviť novú vládu, napísala agentúra Reuters.

 

Zostavením novej vlády prezident poveril podľa informácií štátnej televízie doterajšieho ministra pre ropný priemysel Šarífa Ismáíla s tým, že návrh má predložiť do jedného týždňa.

 

Vyhlásenie prezidentského úradu ďalšie vysvetlenie k premiérovej abdikácii neposkytlo. Panarabská televízna stanica al-Džazíra v tejto súvislosti napísala, že sa tak stalo iba niekoľko dní po zatknutí tamojšieho ministra poľnohospodárstva pre obvinenia z korupcie.

 

Ministra poľnohospodárstva Saláha ad-Dína Halála a niekoľko jeho spolupracovníkov zatkla v pondelok egyptská polícia krátko po tom, ako na príkaz prezidenta podal demisiu. Halálov prípad označujú tamojšie médiá za najväčší korupčný škandál odhalený od nástupu Sísího do úradu pred vyše rokom, napísala agentúra DPA. Minister a ďalší ľudia z jeho okolia mali na úplatkoch získať vyše milión dolárov.

 

Povesť egyptskej vlády už dlho narúšajú obvinenia z úplatkárstva, predovšetkým v súvislosti s prideľovaním pôdy. Prezident Sísí opakovane zdôrazňuje, že proti korupcii bojuje, uviedla tlačová agentúra AP.

 

V Egypte, ktorý zápasí s islamistickými povstalcami a snaží sa obnoviť ekonomiku od zosadenia prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011, by sa v októbri mali uskutočniť dlho odkladané parlamentné voľby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies