Hlina navrhuje znižovať dávku v hmotnej núdzi za priestupky

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:45 • 2 min
Hlina navrhuje znižovať dávku v hmotnej núdzi za priestupky

BRATISLAVA - Občanom za páchanie priestupkov a neplatenie pokút za ne by sa mala znižovať dávka v hmotnej núdzi. A to o 61,60 eura v prípade, že občan spácha tri priestupky. Nižšiu dávku by mal jej poberateľ v tomto prípade dostávať pol roka. Takéto zmeny navrhuje opozičný poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH) v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú predložil na nadchádzajúce rokovanie parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Predkladaný návrh zákona je predovšetkým snahou o čiastočné riešenie neudržateľnej situácie v sociálne vylúčených spoločenstvách a sociálne neprispôsobivých občanov, ktorí sú často reálne nepostihnuteľní za priestupok a s týmto vedomím páchajú priestupky alebo aj trestné činy," zdôvodnil v predkladacej správe Hlina.

 

Podľa jeho návrhu by sa mala dávka v hmotnej núdzi v peňažnej forme znížiť o sumu 61,60 eura za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý spácha tri priestupky podľa osobitného predpisu a za ktoré v zmysle právoplatných a vykonateľných rozhodnutí nezaplatil pokutu, a to na obdobie 6 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti posledného z týchto rozhodnutí.

 

Na rok by sa o tú istú sumu mala znížiť dávka aj tomu občanovi, ktorý spácha trestný čin podľa Trestného zákona, a to odo dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti príslušného rozsudku v trestnom konaní. "Dávka sa poskytne vo vecnej forme podľa nového ustanovenia, a to predovšetkým jedno teplé jedlo denne, pričom podmienky, formu a spôsob poskytovania pomoci v hmotnej núdzi ustanoví ministerstvo práce všeobecne záväzným právnym predpisom," navrhol Hlina s tým, že zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies