BRATISLAVA - Soľ je v dnešnej dobe neodmysliteľná súčasť kuchyne, v priemysle obľúbená i pre svoje konzervačné účinky, avšak jej nadmerná konzumácia môže mať smrteľné účinky. Presolenie organizmu spôsobuje viaceré vážne ochorenia s reťazovou reakciou ako vysoký krvný tlak, poškodenie ciev, zlyhanie srdca, osteoporóza či mozgové príhody.
Soľ je nebezpečná aj pre obličky, pričom môže viesť až k ich zlyhaniu, kedy je nutná pravidelná dialýza alebo transplantácia. Nepriamym negatívnym dôsledkom soli je aj obezita, soľ totiž zvyšuje chuť do jedla, a to vedie k prejedaniu sa. Slané potraviny sú spojené aj s vyvolávaním väčšieho smädu, kde zase číhajú sladené nápoje, ktoré taktiež významne napomáhajú k tučnote.
Lekári apelujú na stravovaciu disciplínu už v detskom veku, kedy sa u ľudí tvoria návyky a zlozvyky. Soľ, rovnako ako cukor a drogy vyvoláva okrem príjemnej chuti aj pocit šťastia, a vedie tak k závislosti. Šokujúce je, že 80 percent detí vo veku od 7 do 12 mesiacov konzumuje o 80 percent väčšiu dávku soli ako by mali.
Častým predmetom diskusie je v poslednej dobe aj kravské mlieko, ktoré obsahuje tri krát väčšie množstvo sodíka ako materské mlieko, a u malých detí dojčenského veku môže viesť k zdravotným problémom s trvalými následkami.
Potrebné denné množstvo soli sa nachádza aj v jedlách, ktoré nie sú omelo prisoľované. Sodík je totiž prirodzene prítomný vo všetkých potravinách. Odborníci varujú, že okrem nadbytočnej soli, ktorú sypeme zo soľničky, ju do jedla pridávajú už producenti a ďalší spracovatelia. Ideálne množstvo soli je 5 gramov na deň, priemerný Slovák však skonzumuje 9 až 11 gramov denne.
Odborníci radia zbaviť sa závislosti na soli, kým nie je neskoro. Odporúčajú pestré spektrum alternatív dochucovania ako bylinky, citrónovú šťavu, papriku, cesnak, huby či olivový olej.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies