BRATISLAVA - Počas leta si niektorí nevieme odoprieť zelený či červený strapec hrozna. A tí, čo toto ovocie milujú, robia pre svoje zdravie skvelú vec.
Hrozno delíme na stolové hrozno, ktoré sa hodí na konzumáciu a muštové hrozno, ktoré je pestované kvôli výrobe vína.
Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B.
Hrozienka - sušené bobule hrozna, obsahujú veľké množstvo cukru, a tak slúžia na dochutenie obilnej potravy, pridávajú sa do sladkých múčnikov, ale aj do pikantných zeleninových šalátov či orientálnych jedál. V niektorých oblastiach sa hrozienka používajú pri výrobe dezertných vín alebo na zlepšenie kvality domácich vín.
V kuchyni sa nestratí ani vinný ocot. Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže dotvoriť nejeden recept. Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca.
Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies