Počet žiadostí o presídlenie z Ukrajiny do Česka sa späťnásobil

NETKY.SK • 2 September 2015, 12:25 • 2 min
Počet žiadostí o presídlenie z Ukrajiny do Česka sa späťnásobil

PRAHA - Aktuálna utečenecká kríza v Európe zatieňuje presídľovanie ukrajinských Čechov z Ukrajiny, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Ešte v júni sa ľudia s českými koreňmi do svojej bývalej vlasti nehrnuli, v lete sa však táto situácia podľa informácií denníka Pravo dramaticky zmenila. Počty žiadateľov sa takmer späťnásobil - z očakávaných 250 na 1119. České úrady museli preto začať robiť na záujemcov poradovníky.

 

Česko sa tak podľa Noviniek stará o prichádzajúcich z východu a k tomu prisľúbilo v nasledujúcich troch rokoch prevziať 1500 utečencov zo Sýrie a z Afriky.

 

Koncom augusta už české ministerstvo vnútra a zahraničných vecí zaregistrovalo záujem spomínaných 1119 českých krajanov z Ukrajiny. Hoci vláda vyčlenila 66 miliónov korún na presídlenie 250 ľudí, predovšetkým volynských Čechov, je už teraz evidentné, že tieto peniaze nebudú stačiť.

 

Žiadosť o povolenie na trvalý pobyt si podľa odboru azylovej a migračnej politiky ministerstva vnútra podalo 414 ukrajinských Čechov a do ČR pricestovalo 151 z nich. Konštatuje to správa ministra vnútra Milana Chovanca pre vládu, ktorej znenie získal denník Právo. Ďalší ukrajinskí Česi svoj záujem iba deklarovali a iní požiadali o vydanie potvrdenia o svojej príslušnosti ku krajinskej komunite. Dá sa preto očakávať, že žiadosť časom podajú.

 

"V priebehu roka nastal oproti pôvodným odhadom výrazný nárast počtu žiadateľov o presídlenie, čo bolo nutné premietnuť do organizácie pokračovania programu," píše správa. Program presídľovania krajanov je podľa tohto dokumentu otvorený pre záujemcov z celého sveta, hoci v súčasnosti je oň záujem výhradne z Ukrajiny.

 

S ohľadom na vysoké počty žiadateľov vznikajú podľa citovanej správy poradovníky, ktoré zohľadňujú dátum doručenia žiadosti. Preferovať sa môžu osoby ohrozené súčasným vojnovým konfliktom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies