Kremnické gagy 2015: Záver festivalu patril radošincom

NETKY.SK • 31 August 2015, 09:33 • 2 min
Kremnické gagy 2015: Záver festivalu patril radošincom

KREMNICA – Už pár hodín patrí 35. ročník medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2015 histórii. Záver festivalu patrí viac rokov Radošinskému naivnému divadlu, ktoré festival uzavrelo v nedeľu večer inscenáciou Sláva.

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcich ročníkoch doviezlo do Kremnice hry Sšista-jasna (2014), Polooblačno a Jááánošííík po 300 rokoch (obe v roku 2013) či Len tak prišli (2012). Ku všetkým vystúpeniam radošincov v Kremnici patrí rovnaké hodnotenie – úspech a aplauz na otvorenej scéne, čo platilo aj v nedeľu večer (30.8.).

 

Sláva je humorná správa o trpkej ceste k svetskej sláve. Stanislav Štepka napísal nevšedný životný príbeh geniálneho amerického herca, komika a režiséra Bustera Keatona (Friga), ktorý sa narodil koncom 19. storočia priamo na javisku. Ako herec, artista a režisér sa vo filmovej groteske v 20. rokoch 20. storočia stal spolu s Charlesom Chaplinom najväčšou svetovou filmovou hviezdou nemej éry. Štepka však vo svojej hre podáva najmä to menej známe, neprebádané a vábivé, čo prináša svetská sláva Keatona: rozčarovanie, dezilúzie, prehry a pády. Trpká životná skúsenosť je, samozrejme, v inscenácii RND bohato vyvážená humorom. Sláve dominuje navyše aj skvelá dobová hudba a piesne Juraja Haška, tanečné i skutočné artistické výstupy. Režisér Ondrej Spišák vytvoril s tímom RND pútavú inscenáciu o slávnych hrdinoch nemej filmovej grotesky a ich obyčajných ľudských zápasoch.

 

"Začíname sezónu, začali sme ju už v Detve, v amfiteátri, hrali sme Jááánošíííka, bolo veľmi teplo, veľmi príjemne. Také oficiálne predstavenie ale začíname na gagoch. Skoro každý rok to takto máme. Som veľmi rád, že je to práve tu, v takomto prostredí a pre takýchto divákov, ktorí cielene prídu na vystúpenie divadiel, ktoré súvisia s humorom, a tým hlavným zmyslom festivalu. Títo diváci, ktorí sem prídu, nechodia tu len z Kremnice a okolia, ale z celého Slovenska, Česi sú tu, dokonca sme tu mali teraz návštevníkov z Írska, Slovákov ktorí tam žijú a program si nastavia tak, že prídu na Kremnické gagy, a nie prvý raz. Takže cielene chodia títo ľudia za humorom a takýmto druhom zábavy a divadiel ako sme my. Samozrejme aj tá atmosféra je iná, klamal by som, keby som povedal, že by ma to netešilo."

 

Festival s pôvodným názvom Slovenské gagy vznikol z podnetu Kremnického divadla v podzemí v klube mládeže Labyrint. Začal 13. novembra 1981 premiérou kabaretnej hry Jána Faklu a Romana Vykysalého Non Teatro Buffo alebo Sága gagu slovenského a vystúpením niekoľkých amatérskych divadielok. Vtedy bola založená aj imaginárna Univerzita humoru a satiry, ktorej prvým rektorom sa stal karikaturista Viktor Kubal.

 

Prelomovým pre festival bol rok 2004. Na podnet Stana Radiča bola na 24. ročníku založená Akadémia humoru Slovenska na čele s prezidentom Milanom Lasicom. Členovia Akadémie humoru v jednotlivých žánroch sledujú a na svojich pravidelných stretnutiach hodnotia humoristické výkony a diela, ktoré vzniknú počas sezóny. Každý rok v zmysle štatútu nominujú a na festivale v Kremnici udeľujú prestížnu cenu Zlatý gunár. V roku 2004 vznikla na počesť zaslúžilých humoristov aj Ulička slávnych nosov. V roku 2005 bola obnovená Živá výstava gýča, o rok neskôr vznikla stála expozícia Múzeum Gýča. Na každom ročníku vystupuje viac ako 300 umelcov zo Slovenska a z rôznych krajín Európy v produkciách, z ktorých mnohé mali v stredoeurópskom priestore premiéru. Umelecké skupiny i sólisti vystupujú v centre mesta na trinástich interiérových a exteriérových scénach.

 

 

Herecký koncert dvojice Lasica - Polívka

Jubilejný 35. ročník Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy sa blíži k záveru. TOP programom dnešného popoludnia bola inscenácia Mínus dvaja, v ktorej excelovala dvojica hercov Milan Lasica a Bolek Polívka.

Bratislavské Štúdio L+S priviezlo na festival do Kremnice hneď dve inscenácie. Prvou boli v sobotu popoludní (29.8.) Listy Emilovi, komédia vytvorená z fejtónov Milana Lasicu v časopise .týždeň. Dôchodca Miro píše svojmu fiktívnemu priateľovi dôchodcovi Emilovi svoje zážitky z hospicu, v ktorom jeho obyvatelia zakladajú malý starecký voiceband a piesňami groteskne dokumentujú svoje životné spomienky od známych budovateľských až po súčasné šlágre. Predstavenie malo u divákov veľký úspech.

 

Druhým príspevkom Štúdia L+S na Kremnických gagoch bola hra Mínus dvaja, čo je komédia o dvoch pacientoch na úteku z nemocnice, ktorí už nechcú vylihovať v sterilnom prostredí. Počas dobrodružného úteku stretnú celý rad ľudských príbehov a postavičiek. Tehotná žena ich prosí, aby našli otca jej dieťaťa a oznámili mu, kde rodí, ak by sa náhodou rozhodol byť šťastný. Stretnú tiež samovraha - babráka, tanečníka, nevernicu, mužov a ženy hľadajúcich a hľadaných. Hra Mínus dvaja je ľudský príbeh dvoch starcov, ktorí vďaka úteku z nemocnice stretli život, aký nepoznali. V réžii Juraja Nvotu sa predstavili Milan Lasica, Bolek Polívka, Zuzana Šebová a Svätopluk Malachovský. Záverečný standing ovation a výkriky bravo v Šapito Európa na Zámockom námestí boli poďakovaním za obdivuhodný výkon oboch protagonistov.

 

„Som rád, že táto inscenácia mala veľký úspech aj v tak netradičnom prostredí, ako je cirkusové šapito. Divácky ohlas je potvrdením toho, že humor na Slovensku žije a má svojich priaznivcov. Osobne však dávam prednosť hraniu v divadle,“ povedal pre TASR po skončení predstavenia Milan Lasica.

 

„Šapito má svoje výhody aj nevýhody, pretože napríklad DNA je postavená na svetelných atmosférach, ale tí ľudia sú tak príjemní a tak ústretoví, že to vlastne neprekážalo. Som prezident aktívny, mnoho predstavení som stihol. Stihol som aj množstvo rôznych pohostení, takže sa mi dobre usínalo a horšie vstávalo,“ uviedol pre TASR Bolek Polívka, na Kremnických gagoch nielen herec, ale aj tohtoročný prezident Akadémie humoru.

 

 

Grand Prix si z Kremnice odnáša Kanaďan Leo

Galaprogramom Zlatý gunár vyvrcholil dnes večer tretí, záverečný deň 35. ročníka festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2015. Najvyššie ocenenie, cenu Grand Prix získal Kanaďan Leo (civilným menom William Bonnet) za svoju ojedinelú antigravity šou v kanadsko-nemeckej produkcii spoločnosti Y2T & Chamäleon Productions. Ten zároveň získal aj ocenenie Zlatý gunár v kategórii pouličné a pohybové produkcie.

 

Akadémia humoru, na čele s jej tohtoročným prezidentom Bolkom Polívkom, už po dvanástykrát udelila ceny za najlepšie humoristické diela a výkony sezóny. V kategórii divadelné inscenácie získalo ocenenie Zlatý gunár Divadlo Bolka Polívku z Brna s inscenáciou DNA. V kategórii hudobné produkcie bola ocenená trojica sestier z Prahy, ktorá si hovorí The Priester Sisters za vystúpenie v štýle swingu 30. až 50. rokov.

 

Naivní divadlo z Liberca za inscenáciu O beránkovi, který spadl z nebe si odnáša ocenenie v kategórii produkcie pre deti a mládež, poľská výtvarníčka Malgorzata Lazarek získala ocenenie v kategórii karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, Daniel Majling za knihu Rudo si odnáša cenu v kategórii literárne a žurnalistické diela, Marianna Stančoková z Ružomberka je víťazkou v kategórii umelecký prednes.

 

Cenu Stana Radiča za objav roka získalo Divadlo oProti zo Senice za inscenáciu ...a za dvere!!. Cenu trafená hus za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane udelili akademici Národnej rade Slovenskej republiky za originálne sprístupnenie archeologických pamiatok v podzemných garážach na Bratislavskom hrade.

 

Cena za celoživotné dielo patrí v tomto ročníku trojici významných slovenských umelcov Rasťo Visokai, Milan Lasica a Stano Dančiak. Divadlo Commedia z Popradu za inscenáciu Zápisky dôstojníka Červenej armády získalo cenu organizátorov festivalu. „Bolo to pre nás veľké prekvapenie, bolo to veľmi milé. Je to super dostať cenu práve tu, je to európsky festival a každý gunár má svoju hodnotu,“ povedal pre TASR Michal Novák z popradského Divadla Commedia.

 

„Myslím si, že to bol vydarený ročník, nielen kvalitou produkcie ale aj návštevnosťou, ktorá bola skoro rekordnou. Tým najlepším hodnotením sú samozrejme spontánne reakcie a prejavy divákov, takže z tejto stránky festival dopadol veľmi dobre,“ uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Ján Fakla.

 

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo na festival získať dvojicu skvelých hercov a komikov Milana Lasicu a Bolka Polívku, toho dokonca aj ako prezidenta Akadémie humoru. Zároveň sme radi, že do Kremnice prišla trojica umelcov Leo z Kanady, Asaf Barsella z Izraela a Frasera Hoopera z Nového Zélandu, ktorí boli na Slovensku prvýkrát,“ dodal pre TASR producent festivalu Pavol Kelley.

 

Záver festivalu patrí tradične už niekoľko rokov Radošinskému naivnému divadlu, ktoré do Kremnice priviezlo tento rok inscenáciu Sláva, grotesku o svetskej sláve komika nemého filmu Bustera Keatona.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies