Veda sa opäť posunula, zubné kazy sa budú dať liečiť aj bez vŕtačky

NETKY.SK • 27 August 2015, 16:05 • 2 min
Veda sa opäť posunula, zubné kazy sa budú dať liečiť aj bez vŕtačky

BRATISLAVA - Návšteva zubára je nočnou morou mnohých ľudí. Najdesivejšia predstava je pre každého asi vŕtanie do zubu a to ako pre dospelých, tak pre deti. Ako informoval portál rozhlas.cz, britskí vedci z Perthu prišli s dobrou správou a ich objav môže nepríjemné vŕtačky navždy vyradiť.

slovakia

left justify in out

Nová metóda spočíva v elektrickej remineralizácii. „Tradičný postup, ako vyriešiť zubný kaz je jeho vyvŕtanie a vyplnenie diery. Avšak výplň nevydrží večne a musí sa tak pravidelne meniť až do konca života zubu," vysvetľuje  Rebecca Moazzezová. 

 

Čaro novej metódy spočíva v tom, že zubárom umožňuje remineralizovať zubnú sklovinu. Proces je jednoduchý a v prvom rade bezbolestný. Zub sa najprv poriadne vyčistí, a potom sa pomocou jemného elektrického prúdu napustia minerály do miest, kde by mohol byť kaz, ktorý vzniká práve narušením zubnej skloviny.

 

„Ak dokážeme zastaviť kazenie zubov už v detskom veku, v dospelosti nebudú potrebovať žiadne výplne. Bezbolestný zákrok navyše eliminuje strach zo zubárov a podporí preventívne prehliadky," povedal Barry Quinn, konzultant na Kings College v Londýne.  Nová metóda by mohla vyriešiť problém, na ktorý upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia, že zubnými kazmi trpí až 90 percent detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies