Fico: Fond národného majetku SR sa od januára 2016 zruší bez náhrady

NETKY.SK • 26 August 2015, 16:47 • 2 min
Fico: Fond národného majetku SR sa od januára 2016 zruší bez náhrady

BRATISLAVA - Fond národného majetku (FNM) SR bude od budúceho roka minulosťou.

slovakia

left justify in out

"S účinnosťou od 1. januára 2016 rušíme FNM bez akejkoľvek náhrady. Všetko, čo zostane z tohto fondu, ak bude treba niečo riešiť, bude mať na starosti Ministerstvo hospodárstva (MH) SR," oznámil dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Podľa neho nie je potrebné vytvárať žiadne správcovské agentúry alebo nejaké iné entity, ktoré by mali "robiť poriadok" so zostatkami vo FNM. "Urobili sme teda to, čo sme prisľúbili, čo možno sľubovali aj iní, ale neurobili tak. My to robíme a neprenášame túto povinnosť na nikoho iného. Zrealizujeme ju cez príslušný zákon, pretože 1. januára 2016 ešte bude trvať funkčné obdobie tejto vlády," podčiarkol predseda vlády.

 

MH SR na dnešné rokovanie vládneho kabinetu pôvodne predložilo návrh zákona o zrušení FNM a o zriadení Správcovskej agentúry. Aby nemalo zrušenie fondu vplyv na štátny rozpočet, rezort hospodárstva v predkladanom zákone pôvodne navrhoval zriadenie Správcovskej agentúry ako právneho nástupcu FNM. "Jej primárnou úlohou bude vysporiadavať záväzky FNM, ktoré nie je možné v krátkodobom horizonte vysporiadať a ktorých presun na štát by predstavoval významné ekonomicko-právne riziká," zdôvodnil v pôvodnom návrhu zákona rezort hospodárstva.

 

FNM vznikol 28. júna 1991 zápisom do podnikového registra, pričom v súčasnosti vykonáva svoju činnosť na základe zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Hlavným poslaním fondu je zabezpečovať realizáciu procesu privatizácie a vykonávať s tým spojené majetkové a finančné operácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies