Návštevníci leteckých dní SIAF uvidia na zemi a vo vzduchu okolo 100 strojov

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:06 • 2 min
Návštevníci leteckých dní  SIAF uvidia na zemi a vo vzduchu okolo 100 strojov

SLIAČ - Doterajší rekord v návštevnosti - 120.000 divákov - by chceli tento rok zlomiť organizátori 5. ročníka Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF, ktoré sa uskutočnia v sobotu a nedeľu 29. a 30. augusta na leteckej základni Sliač.

slovakia

left justify in out

Ich optimizmus podporujú aj predpovede počasia na oba dni, keď meteorológovia hlásia teploty nad 30 stupňov.

 

Letecké dni sú však najmä o krásach lietania a medzi priaznivcami doma, ale aj v okolitých štátoch to je najočakávanejšia udalosť. Podľa riaditeľa organizátorskej Slovenskej leteckej agentúry Huberta Štoksu patria tohtoročné letecké dni na Sliači medzi tri najväčšie letecké prehliadky v Európe.

"Na MLD SIAF 2015 sa tento rok zúčastní 14 krajín Európy a sveta a diváci uvidia okolo 100 lietadiel a vrtuľníkov," povedal TASR na dnešnom brífingu. Medzi novinky bude patriť francúzska Patrouille de France, PC-7 Team zo Švajčiarska, v premiére sa predstavia vrtuľníky UH 60. "Novinkou bude aj vrtuľník Tiger a v premiére k nám letia aj dve lietadlá F-15," doplnil Štoksa. Osobne sa teší na letovú ukážku historického lietadla P-51 Mustang a na už tradičných hostí MLD, taliansku akrobatickú skupiny Frecce Tricolori. Nepriletí však avizované bojové lietadlo B-52 z USA.

 

Znalci vojenskej histórie určite ocenia vystavený stroj Avia B33, ktorý pochádza z pamätného miesta bojov II. svetovej vojny v Nižnom Komárniku. Toto lietadlo bolo vo veľmi zlom technickom stave a do dnešnej podoby ho uviedli nadšenci - príslušníci Ozbrojených síl ASR a leteckého krídla v Prešove. "Pri ňom bude stáť replika lietadla, na ktorom lietal kedysi náš legendárny letec Otto Smik s obsluhou v dobových kostýmoch," dodal Štoksa.

 

Podľa veliteľa vzdušných síl OS SR Miroslava Korbu bohatý program ponúknu návštevníkom aj slovenské vzdušné sily. Hlavným bodom bude sólo vystúpenie pilota MiG-29 Fulcrum. Na statike nebude chýbať obľúbený L-39 Albatros a najnovšia verzia turbovrtuľového lietadla L 410.

 

Pri príležitosti malého jubilea leteckých dní bude návštevníkom k dispozícii aj publikácia plukovníka letectva vo výslužbe Jaroslava Švacha, ktorý zdokumentoval históriu leteckých dní s dôrazom na osobnosti a členov slovenského vojenského display teamu.

 

Hlavným organizátorom podujatia je Slovenská letecká agentúra, programovým partnerom je Ministerstvo obrany SR. Letecké dni budú zároveň spojené s pripomenutím si najvýznamnejšej udalosti v dejinách Slovenska - Slovenského národného povstania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies