Polícia zadržala podozrivého zo streľby vo francúzskom vlaku

NETKY.SK • 22 August 2015, 12:48 • 2 min
Polícia zadržala podozrivého zo streľby vo francúzskom vlaku

PARÍŽ - Muža podozrivého z piatkového útoku v rýchlovlaku Thalys dnes v skorých ranných hodinách previezli do Parížskej oblasti, kde ho špeciálny protiteroristický útvar francúzskej polície podrobí výsluchu. Informovala o tom dnes televízna spoločnosť BFMTV.

slovakia

left justify in out

Muža zadržali bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom boli vážne zranené dve osoby. Útočníka umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Arras vo francúzskom departemente Pas-de-Calais, odkiaľ ho dnes ráno previezli do Levallois-Perret v Parížskej oblasti, kde ho vypočujú policajti z jednotky na boj s terorizmom (SDAT).

 

Podľa BFMTV muž počas výsluchu v cele predbežného zadržania v Arrase poprel, že by bol teroristom: svoj čin označil za pokus o lúpež a vydieranie cestujúcich. Tvrdil, že tašku so zbraňami, ktorú mal pri sebe, "našiel náhodou v jednom z parkov v Bruseli". Vzhľadom na to, že podozrivý do rýchlovlaku Thalys nastúpil v Bruseli, sa prípadom zaoberá aj belgická prokuratúra. Kauzu vyšetruje pre podozrenie, že šlo o teroristický čin.

 

Podľa webovej stránky denníka Le Parisien páchateľom je 26-ročný muž - Maročan alebo pôvodom z Maroka, ktorého totožnosť francúzske úrady zatiaľ nezverejnili, lebo je predmetom overovania. Portál France Info uviedol, že muž nežil vo Francúzsku, ale v Španielsku.

 

Le Parisien napísal, že ide o osobu, na ktorú francúzska tajná služba zaviedla spis pre podozrenie z kontaktov s teroristickými skupinami, ale nesledovala ho dôslednejšie. Le Parisien spresnil, že polícia vedie spis tohto typu - označovaný spis "S" - voči stovkám podozrivých osôb. France Info upozornil, že muž bol známy príslušnosťou k radikálnemu islamistickému hnutiu a na celoeurópskej úrovni bol označený za potenciálne rizikovú osobu.

 

Útočníka, ktorý vo vlaku spustil streľbu z automatickej zbrane, spacifikovali dvaja z cestujúcich - príslušníci americkej armády. Francúzske médiá dnes vyzdvihujú duchaprítomnosť všetkých cestujúcich vo vagóne, vďaka ktorej sa podarilo predísť väčšiemu krviprelievaniu. Denník Le Monde dnes napísal, že francúzsky prezident Francois Hollande prijme oboch amerických vojakov, aby sa im poďakoval za ich odvahu, ktorú v noci nadnes ocenil aj prezident USA Barack Obama.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies