Ministri zahraničia Ruska a Iránu prezentovali jednotný postoj v otázke Sýrie

NETKY.SK • 17 August 2015, 14:36 • 2 min
Ministri zahraničia Ruska a Iránu prezentovali jednotný postoj v otázke Sýrie

MOSKVA - Ministri zahraničných vecí Ruska a Iránu, Sergej Lavrov a Mohammad Džavád Zaríf, dnes po stretnutí v Moskve vyhlásili, že ich krajiny zastávajú jednotný postoj v otázke Sýrie.

slovakia

left justify in out

Obaja diplomati varovali pred akýmkoľvek vonkajším pokusom o nastolenie rezolúcie o ukončení sýrskej občianskej vojny.

Jadrová dohoda, ktorý minulý mesiac dosiahli Irán a svetové mocnosti, viedla k sérii diplomatických krokov usilujúcich sa o dosiahnutie prelomu v Sýrii.

Šéf ruskej diplomacie sa stretol minulý týždeň s členmi sýrskej opozície, zatiaľ čo jeho iránsky kolega bol v Damasku, kde o možnostiach ukončenia vojny rokoval so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

 

"Naše krajiny zastávajú rovnaký postoj k ukončeniu sýrskej krízy," vyhlásil Zaríf na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom cez tlmočníka. "Sýrčania musia sami rozhodnúť o svojom osude a budúcnosti, a zahraničné štáty by to mali iba uľahčovať," citovala ho agentúra AP.

 

Moskva i Teherán podporovali Asada v občianskej vojne, ktorá si od začiatku v roku 2011 vyžiadal už vyše štvrť milióna obetí na životoch.

 

Agentúra AP dodala, že Rusko dúfa v rozšírenie obchodu s Iránom, ktorý sa minulý mesiac dohodol so svetovými veľmocami na obmedzení svojho jadrového programu výmenou za zrušenie uvalených sankcií. Zaríf a Lavrov povedali, že rokovali o výstavbe nových atómových reaktorov s pomocou Ruska a ďalších projektoch. Podľa AP by rozšírená spolupráca oboch štátov mala zahŕňať jadrovú energetiku a obranu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies