ZSSK nasadzuje denne štyristo vozňov s klimatizáciou

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:34 • 2 min
ZSSK nasadzuje denne štyristo vozňov s klimatizáciou

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v súčasnosti nasadzuje v osobnej vlakovej preprave denne štyristo klimatizovaných vozňov. Denne používa spolu 750 vozňov a vypravuje v priemere 1 450 spojov.

slovakia

left justify in out

"ZSSK mimoriadne zareagovala na extrémne horúčavy zvýšením zálohových vozňov pre IC vlaky, prípadne diaľkové vlaky, aby mohla v prípade výpadku klimatizácie nahradiť vozeň s poruchou iným vozňom s funkčnou klimatizáciou," informovala agentúru SITA v súvislosti s vlnou veľkých horúčav hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Klimatizované vlaky sú radené najmä vo vlakoch vyššej kategórie. Chladenie majú všetky vlaky EuroCity (EC), InterCity (IC) a expresy, 70 % spojov rýchlikov a 60 % spojov v osobnej regionálnej doprave.


Cestujúci teraz viac vyhľadávajú vlaky s klimatizovanými vozňami. "ZSSK eviduje o 20 až 30 percent vyšší záujem o vybrané rýchliky, IC a EC spoje, kde sú radené výlučne klimatizované vozne. Viac sa ľudia zaujímajú aj o informácie, kde sa používajú nové eurovlaky na regionálnych linkách. Dôvodom je práve to, že sú vybavené klimatizáciou," priblížila Morháčová. Štátny osobný vlakový dopravca nasadzuje 59 týchto vlakov v regionálnej doprave vo všetkých krajoch. Klimatizácia je zrejme dôvodom zvýšeného záujmu aj o IC vlaky na trati Bratislava - Žilina - Košice. "Naplnenosť IC vlakov sa prejavuje v predstihu najmä pre spoje v piatok a v nedeľu. Preto ZSSK pripája už niekoľko týždňov ďalšie vozne k IC vlakom," dodala Morháčová.


Účinnosť klimatizácie vo vlakoch na regionálnych úsekoch značne znižuje ich časté zastavovanie na trati a pri otváraní dverí prúdi dovnútra horúci vzduch. Potvrdil to súkromný prepravca RegioJet, a.s. v prípade jeho vlakov na trati z Bratislavy do Komárna. "Priamy vplyv na prevádzku vlakov napríklad z hľadiska rýchlosti majú súčasné extrémne teploty v prípadoch, keď Železnice Slovenskej republiky nariadia z dôvodu extrémnych teplôt zníženú rýchlosť na niektorom z úsekov. V takom prípade sme, ako aj iní dopravcovia, ovplyvnení pomalou jazdou," uviedol pre agentúru SITA hovorca RegioJet a holdingu Student Agency Aleš Ondrůj.


Všetky vlaky RegioJet, rovnako ako autobusy Student Agency, majú klimatizáciu. "Stáva sa, že nastane technická chyba, alebo pri extrémne vysokých tropických teplotách klimatizácia nestíha, prípadne má slabší výkon a je neúčinná," dodal. V týchto prípadoch to dopravca napríklad v diaľkových vlakoch rieši presadením ľudí alebo kompenzáciou v podobe vrátenia 50 - 100 % cestovného.


Štátny prepravca odškodňuje cestujúcich za nedodržanie teplotného komfortu v IC vlakoch, ak sa pokazí klimatizácia a teplota stúpne nad 30 stupňov Celzia. "ZSSK vráti 25 % z cestovného, ak sa nepodarí cestujúcemu zabezpečiť náhradné miesto príslušnej triedy v klimatizovanom vozni. Nárok na odškodnenie si môžu cestujúci uplatniť najneskôr do dvanásť mesiacov po ukončení cesty na základe originálnych cestovných dokladov," uviedla Morháčová. Za nastavenie klimatizácie zodpovedá výrobca vozňov. Personál vlaku môže upraviť teplotu o plus-mínus dva stupne.

 

"Klimatizácia v modernizovaných osobných vozňoch je plne automatická. Spĺňa podmienky normy pre stredné klimatické pásmo Európy - stanovuje presne závislosť medzi vonkajšou a vnútornou teplotou vo vozni," informovala hovorkyňa ZSSK. V tejto zóne je najvyššia vonkajšia teplota nastavená na 35 stupňov a priemerná interiérová teplota musí pri tejto teplote byť 25,75 až 27 stupňov. "Vo vozňoch modernizovaných pred rokom 2005 však je klimatizácia nastavená na vonkajšiu teplotu len 30 stupňov a preto pri súčasných extrémnych teplotách nemusí byť dostatočne výkonná. Rozdiel teploty voči vonkajšiemu prostrediu je maximálne 7 stupňov, čo znamená asi 30 stupňov v interiéri vozňa," dodala Morháčová. Vnímanie dostatočnosti klimatizácie je podľa nej veľmi individuálne.


be;me



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies