Za 1. polrok našli psovodi so svojimi psami takmer toľko cigariet ako za rok 2014

NETKY.SK • 4 August 2015, 16:25 • 2 min
Za 1. polrok našli psovodi so svojimi psami takmer toľko cigariet ako za rok 2014

BRATISLAVA - Za prvých šesť mesiacov tohto roka našli psovodi so svojimi psami 832 000 kusov cigariet, 102 kilogramov tabaku a tabakových výrobkov a 800 gramov omamných a psychotropných látok.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa colníkov Katarína Tehlárová, ide o takmer rovnaké množstvo ako za celý uplynulý rok. Vtedy našli 954 255 kusov cigariet a 7,5 kg tabaku. Tento polrok takisto našli aj 19-tisíc eur a evidovali 15 nálezov omamných a psychotropných látok. Väčšinou išlo o "momentálne najviac populárne drogy, cenovo dostupné a obľúbené u mladých - marihuanu a pervitín," uviedla Tehlárová. Najaktívnejšie boli psy z obvodu Colného úradu Žilina, kde šesťkrát odhalili nelegálnu prepravu drog v množstve takmer jedného kilogramu.

 

Pašeráci sa tovar pokúšajú pašovať v autách a ich dutých priestoroch. Ako príklad Tehlárová uvádza malé auto Renault Twingo, v ktorom našli viac ako sto kartónov cigariet. Tie boli v dverách, nárazníku, pneumatikách, palubnej doske, ale aj v sedačkách. "Nákladné, ale najmä osobné autá najnovších značiek a modelov s koženými poťahmi a plnou výbavou sú vysoko kvalitne technicky upravované a vybavené špeciálne vybudovanými schránkami, kde je možné ukryť pomerne veľké množstvá cigariet," priblížila. Tehlárová zároveň uviedla, že nelegálny tovar pašujú aj rodiny s deťmi. Pripomenula medializovaný prípad, keď colníci skontrolovali obytný karavan s českými poznávacími značkami, ktorý mal namierené do Maďarska. V ňom colníci našli 300 000 nelegálnych cigariet. 

 

Ako ďalej informovala hovorkyňa, finančná správa má 55 cvičených psov, predovšetkým nemeckých a belgických ovčiakov, ktoré sú trénované na vyhľadávanie nielen tabaku, omamných a psychotropných látok, ale aj peňazí či výrobkov z chránených druhov zvierat a rastlín. Zamestnáva 33 psovodov, z toho dve ženy. Tie sa tento rok zúčastnili na kynologickom výcviku. Podľa Tehlárovej hoci ženy - psovodky pôsobia po celom svete, na Slovensku je to po dlhšom čase novinka. Jedna žena by mala pôsobiť na východnej hranici, druhá psovodka v Bratislave, najmä v priestoroch letiska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies