Irak, čeliaci hrozbe Islamského štátu, urýchlene digitalizuje národnú knižnicu

NETKY.SK • 4 August 2015, 13:38 • 2 min
Irak, čeliaci hrozbe Islamského štátu, urýchlene digitalizuje národnú knižnicu

BAGDAD - Iracká národná knižnica v Bagdade skrýva poklady vekov: pokrčené a zažltnuté listiny s príbehmi sultánov a kráľov, udalosti z čias okupácie a oslobodzovania, vojny i mieru.

slovakia

left justify in out

Knihovníci a akademickí pracovníci v Bagdade teraz horúčkovito pracujú na digitalizácii týchto kroník bohatých a búrlivých dejín Iraku po tom, ako boli tisíce dokumentov počas Američanmi vedenej invázie do krajiny stratené alebo poškodené, píše agentúra AP.
     

V čase, keď sa militanti Islamského štátu vydali na cestu zničenia irackej histórie a kultúry vrátane nenahraditeľných kníh a rukopisov, spustili Iračania veľký projekt digitalizácie, aby zachránili a uchovali doklady o svojich vyše niekoľkotisícročných dejinách.
     

Podľa vedúceho oddelenia mikrofilmu Mázina Ibráhíma Ismáíla testujú tento proces na dokumentoch z ministerstva vnútra z čias vlády posledného irackého monarchu Fajsala II. (1939-58).
     

"Keď dokončíme reštaurovanie starších dokumentov z osmanského obdobia, spred 200-250 rokov, začneme ich fotografovať na mikrofilm," povedal. Digitalizácia archívov, ktoré nebudú bezprostredne sprístupnené verejnosti, má za úlohu zabezpečiť, že ich obsah prežije prípadné budúce hrozby.
     

Technici sterilizujú rukopisy a dokumenty počas 48 hodín, zbavujú ich prachu a ďalších nečistôt, ktoré sa na nich časom nazbierali. Potom ich prechádzajú za pomoci japonského hodvábneho papiera, určeného na konzerváciu kníh.
     

Bagdadská národná knižnica bola zriadená v roku 1920 Britmi a spočiatku ju viedol katolícky kňaz. Na začiatku Američanmi vedenej spojeneckej invázie v roku 2003, keď metropolu zachvátil chaos, podpaľači knižnicu podpálili. Zničili 25 percent kníh a 60 percent archívov vrátane osmanských záznamov nevyčísliteľnej hodnoty. Archívy z rokov 1977 až 2003 zhoreli na popol. Staršie archívy, z rokov 1920-77, vrátane citlivých dokumentov ministerstva vnútra, boli uložené vo vreciach na ryžu a požiar prežili.
     

Počas spojeneckej invázie do Iraku boli významné knihy a dokumenty uložené na inom mieste, kde sa však k nim dostala voda, pretože americké tanky zničili vodovodné trúbky. Poškodených bolo vtedy asi 400.000 strán dokumentov - časť z nich pochádza z osmanského obdobia - a 4000 vzácnych kníh. Boli medzi nimi aj vzácne hebrejské archívy, z ktorých bola väčšina neskôr presunutá do Washingtonu, uviedla AP.
     

Bagdad navštívil tím expertov z Kongresovej knižnice, aby posúdil škody, ktorý odporučil postaviť novú budovu národnej knižnice. Umelecká stavba, navrhnutá architektonickým štúdiom AMBS Architects v Londýne, v rozlohe 45.000 metrov štvorcových by mala byť sprístupnená na budúci rok. 
     

Dovtedy chce Bagdadská národná knižnica pomáhať oblastiam zasiahnutým bojmi, aby sa aj ony mohli tešiť z irackej kultúry. Pracovníci knižnice hovoria, že šírenie irackého umenia a literatúry je kľúčové v boji s terorizmom. V nedávnych mesiacoch knižnica darovala 2500 kníh zo svojich fondov knižniciam v provincii Dijála, kde iracké sily dobyli nazad mestá obsadené Islamským štátom.
     

Militanti "chcú, aby história zobrazovala ich vlastné názory namiesto toho, čo sa v skutočnosti stalo. Preto, keď je nejaká oblasť oslobodená, posielame tam knihy ako náhradu za to, čo tam bolo odcudzené alebo zničené. Aby Iračania v tejto oblasti mali prístup k týmto materiálov a boli vždy pyšní na svoje bohaté dejiny," citovala AP jedného z pracovníkov knižnice.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies