SaS vyzýva vládu, aby dodržiavala vlastné sľuby o znižovaní deficitu a dlhu

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 12:54 • 2 min
SaS vyzýva vládu, aby dodržiavala vlastné sľuby o znižovaní deficitu a dlhu

BRATISLAVA – Opozičná strana SaS je prekvapená, že súbežne s dramatickými udalosťami okolo Grécka vláda Roberta Fica (Smer-SD) poľavuje v úsilí výraznejšie znižovať deficit verejných financií, a tým aj zadlženie Slovenska. Vyzýva ju preto, aby nepresúvala konsolidáciu verejných financií na horšie časy a dodržiavala svoje sľuby o znižovaní deficitu a dlhu.

slovakia

left justify in out

„Očakávali sme, že Grécko je memento, ale nie je. Ukážky z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2016 nás vedú k záveru, že varovania Rady pre rozpočtovú zodpovednosť neboli zohľadnené tak, ako by si zaslúžili,“ konštatoval poslanec Národnej rady SR za SaS Eugen Jurzyca.

 

Vláda podľa neho už v roku 2014 zhoršila svojím hospodárením udržateľnosť verejných financií. Liberáli upozornili, že schodok sa vlani medziročne zvýšil viac než priemer deficitov v eurozóne. To všetko napriek tomu, že ekonomika Slovenska a s ňou aj príjmy verejných financií zažívajú „dobré časy“ umelo podporené kvantitatívnym uvoľňovaním, príjmom eurofondov či otváraním druhého piliera.

 

„Kedy, ak nie teraz si má Slovensko znížiť dlh tak, aby bolo pripravené na budúce krízy, ktoré určite prídu?“ pýta sa Jurzyca. Ako dodal, vláda iba potvrdzuje, že využije každú príležitosť presunúť riešenie problémov do budúcnosti. „A nezáleží jej na tom, že to bude znamenať ich prehĺbenie. Grécko je dobrým príkladom toho, ako rastú problémy verejných financií, ak sa posúvajú do budúcnosti,“ uzavrel poslanec.

 

Z návrhu rozpočtu, ktorý vo štvrtok (23.7.) zverejnilo ministerstvo financií, vyplýva, že deficit verejnej správy by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). Znižovať by sa mal aj v nasledujúcich rokoch, a to na 0,88 % HDP v roku 2017 a v roku 2018 by mal klesnúť na 0,53 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies