Únia nevidiacich spisuje petíciu proti tichým autám, ohrozujú chodcov

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 11:50 • 2 min
Únia nevidiacich spisuje petíciu proti tichým autám, ohrozujú chodcov

BRATISLAVA – Znížiť riziká takzvaných tichých áut pre chodcov, a najmä zrakovo postihnutých chodcov, má za cieľ petícia, na ktorú upozorňuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

slovakia

left justify in out

S vývojom tichých motorov a nástupom elektrických a hybridných vozidiel vzniká vážne riziko ohrozenia bezpečnosti chodcov ako účastníkov cestnej premávky, keďže takéto autá sa stávajú prakticky nepočuteľné. Problém sa týka všetkých chodcov, no isté skupiny ľudí vrátane zrakovo postihnutých sú ohrozené viac než iné.


Najnovšie prieskumy odhalili, že pre elektrické a hybridné vozidlá je až o 40 percent pravdepodobnejšie, že sa ocitnú v kolízii s chodcom. Každý rok pritom pribúdajú na cestách tisícky takýchto áut na celom svete vrátane Slovenska. Tiché vozidlá je preto potrebné vybaviť vhodným generátorom zvuku tak, aby sa každý chodec, a predovšetkým človek so zrakovým postihnutím, mohol pohybovať bezpečne a bez strachu.


K tomuto cieľu možno prispieť podpisom petície, ktorá žiada od OSN prijatie opatrení na zaistenie bezpečnosti chodcov. Petícia sa nachádza na portáli change.org a možno ju podporiť na odkaze: https://www.change.org/p/the-united-nations-stop-look-and-listen-make-sure-electric-and-hybrid-vehicles-are-audible-to-ensure-pedestrian-safety



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies