Grécku podľa Capital Economics nepomôže ani tretí balík peňazí, čaká ho hlboká a dlhá recesia

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 11:06 • 2 min
Grécku podľa Capital Economics nepomôže ani tretí balík peňazí, čaká ho hlboká a dlhá recesia

ATÉNY - Grécko čaká hlboká a dlhotrvajúca recesia, aj keď sa mu podarí rýchlo a hladko získať tretí záchranný úver. Uviedla to vo svojej správe spoločnosť Capital Economics, z ktorej cituje agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

Capital Economics pripomína, že navrhovaný tretí úver pokryje finančné potreby Grécka na celé tri roky, zatiaľ čo zvyšné financie z predchádzajúceho záchranného balíka podmienené reformami, ktoré Gréci v referende odmietli, by Aténam stačili len na krátky čas. Referendum však vyvolalo obavy z odchodu Gréka z eurozóny a malo negatívny vplyv na dôveru v zadlženú krajinu a jej ekonomiku.

 

Podľa Jonathana Loynesa, hlavného ekonóma pre Európu v Capital Economics, hospodárske podmienky v Grécku sa môžu už čoskoro vracať do "normálu" práve vďaka vyhliadkam na tretí úver. A tiež vďaka otvoreniu bánk po troch týždňoch "bankových prázdnin".

 

Ale "normálna" situácia v Grécku má ďaleko od bežného normálu. Loynes v tejto súvislosti vymenoval niekoľko dôvodov, prečo grécka ekonomika nebude ešte dlho schopná vrátiť sa k bežnému normálnemu fungovaniu. V prvom rade sú to limity na výbery peňazí z bánk a zákaz prevodov peňazí do zahraničia, čo bude brzdiť zotavovanie ekonomiky. Okrem toho hospodárstvo krajiny negatívne zasiahne aj zvýšenie daní a úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou záchranného úveru. Nepredpokladá preto, že sa grécka ekonomika začne rýchlo ale ani pomaly zotavovať, aj keď budú zrušené limity na výbery a transfer peňazí.

 

Predpovedá tiež, že miera inflácie v Grécku zostane dlho záporná a výška gréckeho dlhu v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) pre slabý výkon hospodárstva vyletí ešte nahor. Loynes očakáva, že grécka ekonomika tento rok klesne o 3 % a možno ešte viac a na budúci rok predpovedá len slabé zlepšenie. Dodal, že peniaze z nového úveru sa zrejme rýchlo rozplynú, takže pravdepodobnosť, že Grécko bude nútené odísť z eurozóny, je stále vyššia ako jeho zotrvanie v bloku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies