Kerry: Výroky Chameneího o vzdorovaní USA sú veľmi znepokojujúce

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 12:26 • 2 min
Kerry: Výroky Chameneího o vzdorovaní USA sú veľmi znepokojujúce

DUBAJ - Minister zahraničných vecí USA John Kerry vyjadril dnes znepokojenie nad nedávnym vyhlásením najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího, v ktorom deklaroval pokračujúci odpor voči americkej politike na Blízkom východe bez ohľadu na minulotýždňovú dohodu o jadrovom programe Teheránu.

slovakia

left justify in out

Kerry podľa vlastných slov "nevie, ako (ajatolláhovo vyhlásenie) v tomto okamihu interpretovať, ak nie doslova, že (Chameneí) má takúto politiku".


"Avšak viem, že často sa robia verejné vyhlásenia a veci sa môžu vyvinúť inak," povedal Kerry v rozhovore pre televíznu stanicu al-Arabíja, z ktorého cituje agentúra Reuters. V prípade, že ide naozaj o Chameneího politiku, je to podľa neho "veľmi znepokojujúce".


Ajatolláh Chameneí ako najvyšší predstaviteľ Iránu sa v sobotu vyjadril, že odpor jeho krajiny voči "arogantným" Spojeným štátom nepoľaví ani po uzavretí jadrovej dohody, ktorú chce nechať preskúmať politikom, aby bolo isté, že neprotirečí národným záujmom.


V prejave pred svojimi stúpencami v jednej z teheránskych mešít zároveň povedal, že americká politika na Blízkom východe sa odchyľuje od iránskej "o 180 stupňov". Chameneího vystúpenie sprevádzalo pokrikovanie tradičných hesiel "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu".


Kerry v reakcii vyjadril presvedčenie, že arabskí spojenci Spojených štátov dokážu čeliť zasahovaniu Iránu do diania vo svojom regióne, ak budú "správne organizovaní".


Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli minulý utorok k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie USA, Európskej únie a OSN voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies