Davis Cup: Slovensko prehráva v Rumunsku 0:1, Gombos nestačil na Copila

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 16:07 • 2 min
Davis Cup: Slovensko prehráva v Rumunsku 0:1, Gombos nestačil na Copila

KONSTANCA - Druhý hráč singlovej zostavy hostí Norbert Gombos prehral na antuke v klube IDU v Konstanci v prvej z dvoch piatkových dvojhier v rámci stretnutia Rumunsko - Slovensko (17. - 19. júla) v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov s jednotkou domácich Mariusom Copilom tesne 6:7 (5), 7:6 (6), 4:6, 6:7 (10).

slovakia

left justify in out

 V prvom dejstve pritom Gombos viedol 3:1 na gemy a 4:1 v neskoršom tajbrejku, vo štvrtej časti mal náskok 5:3 na hry (vrátane setbalu pri vlastnom servise v desiatom geme) a v "lotérii" 5:2 s dvojitým minibrejkom a neskôr dva setbaly na returne. 

 

"Spočiatku som pociťoval nervozitu, ale rýchlo som sa uvoľnil. Marius od úvodu veľmi dobre servoval, takže ma pomerne aj prekvapil ten môj vydarený brejk už na 3:1. Nedokázal som ho však potvrdiť, hneď som sám prišiel o podanie a súpera to nakoplo. V tajbrejku som začal veľmi dobre, viedol som v ňom 4:1, ale nedotiahol som to. On si pomohol prvými podaniami a ja som mu daroval nejaké chyby. Vždy je to o maličkostiach, koncovku toho setu som nezvládol. Odľahlo mi, keď som získal druhý set, možno to však bola aj chyba. Bol som s tým totiž natoľko spokojný, až som si vzápätí prehral servis a on z toho ťažil - dopodával ten set až do konca. Vo štvrtom sete som mal úplne navrch a Copil už bol nalomený, pôsobil unavene, ale diváci ho vrátili do hry. Škoda tých setbalov. Mrzí ma, že som to nedotiahol aspoň do toho piateho setu. Dúfam, že Martin vyrovná na 1:1, aby sme sa mohli koncentrovať na zostávajúce dvojhry," povedal Gombos pre RTVS. 

 

Dvadsaťštyriročný Copil figuruje na 180. pozícii v renkingu (ATP). Rovesníkovi Gombosovi patrí 126. stupienok. Dosiaľ najvyššie boli na 124. resp. 103. mieste. Bol to ich prvý vzájomný duel. Rumun má teraz v DP bilanciu 10:5 (z toho vo dvojhre 8:3), ťahá sériu už piatich úspechov vrátane štvorhry. Galantský rodák aktuálne stojí 2:5 (v singli 2:4). 

 

"Som rád, že som pre našu krajinu získal tento bod. Po dvoch týždňoch výluky a zranení nohy som totiž neoplýval priveľkou sebaistotou. Som rád, že sa mi podarilo uspieť, hoci som aj nepredviedol môj optimálny tenis. Vedel som, že Gombos máva ťažkosti v dôležitých situáciách. Poznám ho z turnajov a tušil som, čo od neho očakávať. Teší ma, že som sa napokon vyhol piatemu setu," povedal Copil pre TVR1. 

 

Na záverečnú druhú dvojhru vstupného dňa programu nastúpia renkingovo druhý singlista hostiteľov Adrian Ungur a líder výberu SR Martin Kližan. Kádre dotvárajú nahlásení aktéri sobotňajšej štvorhry (12.00 h SELČ): Florin Mergea a Horia Tecau, resp. Andrej Martin a Igor Zelenay. 

 

"Mariusov bod je veľmi významný preňho aj celý tím. Môže položiť základ nášho celkového úspechu. ´Adi´ Ungur teraz môže hrať v oveľa príjemnejšom rozpoložení. Môže odovzdať všetko, nemá čo stratiť, všetok tlak bude na Kližanovi," upozornil Horia Tecau, čerstvo wimbledonský šampión vo štvorhre. 

 

Postupujúci bude 18. - 20. septembra účinkovať v play-off o svetovú skupinu 2016 týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. 



Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - rozhodujúce 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne: 

RUMUNSKO - SLOVENSKO 1:0 po piatkovej I. dvojhre 
(17. - 19. júla, Konstanca, antuka v klube IDU) 

Dvojhra: 
Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10) za 3:49 h 
 

Gombos vo vstupnej časti neťažil z povzbudzujúceho náskoku 3:1 na gemy a ešte sľubnejšieho vedenia 4:1 s jedným minibrejkom v neskoršom tajbrejku. Súpera posadil na koňa dvojchybou za stavu 4:3. Pri skóre 6:4 pre Copila (po ese) spáchal Rumun dvojchybu, lenže potom Slovák výrazne prehnal forhendovú kontru. Domáci hráč si v prestávke nechal ošetriť pravú nohu v oblasti chodidla či členka. 

 

Gombos mal po sérii bekhendových chýb Copila brejkbal hneď na 1:0 v druhej časti, ale protivník ho odstránil rezolútnym servisom a dokonca opakovane to platilo, keď bol pod hrozbou straty podania v siedmej hre. Rumuna celkovo držalo najmä podanie, už počas tohto dejstva sa dostal na dvojcifernú hodnotu počtu es, zatiaľ čo Slovák sa k nej blížil v štatistike dvojchýb. V medzihre bol Gombos aktívnejší, istejší a pohyblivejší, ale nedokázal si utvoriť rozhodujúcu prevahu a občas prichádzali aj hrubé zlyhania v "nabitých" situáciách. Slovák štyri razy vyrovnal pri vlastnom podaní na gemy na 30, potom na 15 a napokon sa k ďalšiemu tajbrejku prepracoval hrou znova na 15. 

 

V "lotérii" Slovák vďaka šikovnému forhendovému kraťasu po dobre skonštruovanom útoku odskočil na 3:1 a podobne aktívnou hrou odpovedal za stavu 4:3 na minirebrejk. Pri skóre 6:4 však nezvládol dočahovaný bekhendový volej a následne jeho return zaletel tesne za - 6:6. Vzápätí však Copil pod tlakom prepálil obehnutý forhend a pri treťom setbale Gombosa nemal odpoveď na kvalitný servis: táto zložka začala hosťovi fungovať v pravý čas. Prípadné manko 0:2 by pre Slováka vzhľadom na dianie na kurte bolo nespravodlivé, skôr by si zaslúžil byť 2:0 hore. 

 

Gombos akoby - pomerne pochopiteľne - nemal v otváracej fáze tretej časti potrebnú koncentráciu a pri Copilovom okamžitom brejkbale ani dostatok pokoja. Rumun sa potom poľahky posunul na 2:1 a za stavu 3:1 zvládol manko 15:30. Slovák síce pri svojom servise bojovne zaberal, stále však bol o brejk pozadu. Po dvoch hodinách boja sa pritom zdalo, že Rumunovi postupne predsa len ubúda para. Úspešne sa však vyhýbal dlhším prestrelkám najmä pri svojom servise. Už 17. esom išiel na 5:3 a v desiatom geme sa k náskoku 2:1 na sety doservoval na nulu. Setbal premenil bodom priamo z podania: Gombos pokazil zvládnuteľný bekhendový return. 

 

Keď sa Slovákovi nepodarilo preklopiť vývoj na svoju stranu, hoci nastavenie pred treťou časťou to pocitovo zďaleka nevylučovalo, priebežne opadala jeho energia i sebadôvera. Premietlo sa to hneď do začiatku štvrtého setu. Gombos klesol dvojchybou na 15:40, prvú hrozbu ešte aj so zhovievavosťou čiar vymazal, ale pri druhej vyhodil krížny bekhend. V kritickej situácii však Slovák odskočil na 30:0 a Copilova pomalosť mu dodala brejkbal. Rumun ho síce eliminoval presvedčivou stupňovanou ofenzívou, následná dvojchyba však znamenala nevýhodu a domáci hráč nebol nohami včas pri obehnutom forhende - 1:1. Pookriaty Gombos sa bleskovo posunul na 2:1. 

 

Slovákovi sa vrátila zanovitosť a Rumunov útlm sa nekončil. Za stavu 15:40 si po rezolútnom podaní mohol dovoliť smeč exhibičného typu, ale s druhou hrozbou si už neporadil - 1:3 a čoskoro 1:4, hoci približne štvrť hodinky predtým to pre Gombosa nevyzeralo ružovo. Slovák sa dostal aj na 5:2, ale v ôsmej hre nepridal nadstavbu k stavu 30:30 na príjme a v deviatom geme inkasoval brejk aj zo setbalu. Z 15:30 preklopil na 40:30, Copil však vytiahol svoj obľúbený bekhendový dropšot, pridal parádny forhendový "winner" popri čiare a mohol sa radovať po pridlhej Slovákovej forhendovej kontre - 4:5 a bez drámy 22. esom aj 5:5. Rumun po akoby oddychovej fáze ponúkal vzopätie. Gombos vstúpil do jedenástej hry dvojchybou, na 15:30 spadol ďalšou, skvostným bekhendom popri čiare vyrovnal na 30:30, rovnako kvalitným forhendom inside out dal na 40:30 a zaistil si aspoň tajbrejk číslo tri.

 

V ňom Copil spáchal dvojchybu na 0:2 a Gombos zažiaril forhendovým returnom s dokonalým tajmingom. O jeden minibrejk prišiel aj vinou pásky siete (4:1), ale Rumun mu ho vrátil chabým forhendom do siete - 2:5. Slovák sa však nechal vystrašiť súperovým nábehom (5:3), potom trestuhodne zlyhal z forhendovej strany (5:4 a príjem) a vyprodukoval chybu ako cez kopirák (5:5). Copil si vstúpeným forhendom vynútil mečbal na returne, ale zaútočil pri ňom až príliš nepripravene a nemal na forhendové obhodenie - 6:6. Gombos aj so šťastím išiel na 7:6, ďalšie forhendové obhodenie mu však nevyšlo - 7:7. Rumun si opäť veľmi pomohol servisom (8:7), Slovák tiež (8:8). Copila si disciplinovane povodil po dvorci (9:8), ten odpovedal esom na "téčko" (9:9). Malo poradové číslo 25. Nasledujúce 26. eso dodalo hostiteľovi tretí mečbal, prešustroval si ho zvládnuteľným bekhendovým returnom druhého podania do siete (10:10). Gombos však výrazne prestrelil forhend v neutrálnej výmene (10:11) a Rumun sa presadil štýlom servis - volej. 

 


Zostávajúci program: 
Piatok - dvojhra: 
Adrian Ungur - Martin Kližan 
Sobota - štvorhra (14.00 h SELČ): 
Florin Mergea, Horia Tecau - Andrej Martin, Igor Zelenay 
Nedeľa - dvojhry (postupne od 12.00 h SELČ): 
Marius Copil - Martin Kližan 
Adrian Ungur - Norbert Gombos 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies