V Turecku sa črtá sa možná vláda veľkej koalície

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 13:42 • 2 min
V Turecku sa črtá sa možná vláda veľkej koalície

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu ohlásil pokrok v rozhovoroch o zostavení novej vlády s lídrami najsilnejšej opozičnej strany. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej tým otvoril možného vytvorenia veľkej koalície.

slovakia

left justify in out

Takúto koalíciu by mohla vytvoriť Davutoglova konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), vychádzajúca z islamských koreňov, so sekulárnou ľavicovou Republikánskou ľudovou strany (CHP). Na základe poverenia od prezidenta Davutoglu v pondelok odštartoval rozhovory o vytvorení koalície s predstaviteľmi parlamentných strán.

Rozhovory sa začali až päť týždňov po voľbách, v ktorých doposiaľ samostatne vládnuca AKP síce opäť zvíťazila, ale po prvýkrát od príchodu k moci v roku 2002 stratila parlamentnú väčšinu.

 

Na vytvorenie novej vlády preto potrebuje koaličného partnera. Ak sa to AKP nepodarí, Turecko s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú nové voľby. Davutoglu sa od pondelka stretol s lídrami všetkých troch potenciálnych koaličných partnerov, okrem CHP aj s predstaviteľmi ultrapravicovej nacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) a prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP).

 

Premiér teraz oznámil, že rokovania so sekulárnou CHP sa posúvajú na vyššiu úroveň, keďže sa už obe strany zhodli na rámci potenciálnej koaličnej spolupráce. Druhé kolo koaličných rokovaní sa očakáva na budúci týždeň.

Pravdepodobným ťažiskom sporov medzi oboma stranami sa podľa agentúry Reuters môže stať otázka dominantného postavenia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého oslabenie si želajú všetky opozičné strany.

 

Aliancia so sekularistami by vláde umožnila pokračovať v dva roky trvajúcom mierovom procese s kurdskými povstalcami, voči ktorému vystupujú tureckí nacionalisti. Analytici nevylučujú, že AKP dá napokon prednosť alternatíve predčasných volieb. Podľa nedávneho prieskumu preferencií by v opakovaných voľbách mohla získať dostatok hlasov na samostatné vládnutie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies