SKOK: Zákon o športe dovolí klubom vydierať rodičov pri preregistrácii dieťaťa

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 15:00 • 2 min
SKOK: Zákon o športe dovolí klubom vydierať rodičov pri preregistrácii dieťaťa

BRATISLAVA- Návrh zákona o športe umožňuje športovým zväzom a klubom vydierať rodičov pri prestupe ich maloletého dieťaťa z jedného klubu do druhého.

slovakia

left justify in out

Upozornili na to dnes predstavitelia strany SKOK, ktorí chcú toto opatrenie odstrániť z návrhu pomocou hromadnej pripomienky, ktorú môžu ľudia nájsť na webstránke www.changenet.sk. Návrh zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 

"Do návrhu zákona sa dostala nebezpečná zmena. Ide o možnosť športových zväzov a klubov vytĺkať od rodičov peniaze pri preregistrácii detí medzi klubmi či zväzmi. Maloletých detí, ktoré nemajú žiadne zmluvy," povedal Martin Chren. Podľa jeho kolegov sa tu vytvára priestor pre biznis s maloletými deťmi. "Vytvára sa tu priestor nejakým spôsobom obmedzovať slobodný výber rodičov, čo budú ich deti robiť," uviedol člen výkonnej rady Rastislav Antala.

 

Diať sa to podľa neho má tak, že ak dieťa bude chcieť prejsť z jedného klubu do druhého, jeho preregistrovanie bude podmienené napríklad poplatkom. Chren uviedol prípad rodiča z malej obce, ktorého dieťa hrá napríklad futbal za miestny klub, bez zmluvy, len ako krúžok. Časom dostane možnosť prestúpiť na okresnú úroveň, ale miestny klub, za ktorý hrá, ho preregistruje až po tom, čo rodič zaplatí. Ak to neurobí, nebude môcť 12 mesiacov hrať.

 

"Máme informácie o konkrétnom prípade zo súčasnosti, keď chce maloletý hráč odísť z jedného klubu do druhého a je požadovaná platba 3500 eur za jeho odregistrovanie klubom, aby nemusel 12 mesiacov nehrať," povedal Antala.

 

Pripravovaná hromadná pripomienka má podľa Chrena do zákona doplniť ochranu maloletých detí, aby neboli vydané napospas svojvôli športových zväzov a klubov. "Rodičia by nemali byť donucovaní ku konaniam, ku ktorým by inak nedošlo. Maloleté deti majú byť chránené pred takýmito praktikami. Preregistrácia nesmie byť podmieňovaná, zakazovaná alebo nejakým spôsobom sťažovaná rodičom," doplnil právny expert SKOK-u a člen výkonnej rady Jaroslav Pilát.

 

 

vik von

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies