Kia Motors Slovakia vyrobila v prvom polroku 169 tisíc áut

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 13:41 • 2 min
Kia Motors Slovakia vyrobila v prvom polroku 169 tisíc áut

ŽILINA - Závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyrobil v prvom polroku 169 tis. vozidiel, čo je viac ako polovica minuloročnej produkcie.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou automobilky Miloš Ondruš, spoločnosť Kia Motors Slovakia v období od marca do mája tohto roku prijala 70 nových zamestnancov a v hale na výrobu motorov zaviedla trojzmennú prevádzku. „Závod má aj v roku 2015 ambíciu využívať svoje výrobné kapacity naplno. Spoločnosť Kia preto plánuje v roku 2015 na Slovensku investovať 140 miliónov eur. Koncom júna tohto roku začal závod vyrábať produktovo vylepšený model Kia cee’d a v druhej polovici roka zaradí do výroby 4. generáciu SUV Kia Sportage,“ uviedol Ondruš.

 

Kľúčovým modelom je aj tento rok športovo-úžitkový model Kia Sportage, ktorý predstavoval viac ako polovicu z celkového objemu doterajšej výroby vozidiel. Model ceed ho nasledoval s 32 %. Trojicu modelov vyrábaných v závode doplnilo rodinné vozidlo Kia Venga s 9 % podielom. Najdôležitejšími exportnými trhmi závodu počas prvých šiestich mesiacov v roku 2015 boli Ruská federácia (14 %), Veľká Británia (14 %), Španielsko (10 %), Nemecko (8 %) a Taliansko (7 %). 

Závod Kia na Slovensku vyrobil v prvom polroku 2015 viac ako 286 000 motorov, pričom viac ako polovica z nich smerovala do závodu sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech so sídlom v Nošoviciach v Českej republike. Najžiadanejším je dieselový agregát s objemom 1,7 litra, ktorý si do svojho vozidla objednalo 26 % zákazníkov. Benzínové motory tvorili viac ako 50 % z celkového objemu vyrobených pohonných jednotiek. 

 

V roku 2014 vyrobila spoločnosť Kia Motors Slovakia viac ako 323 000 automobilov a 493 000 motorov a dosiahla tržby v objeme 4,59 miliardy eur. Finančné riaditeľstvo SR udelilo spoločnosti ocenenie Merkúr 2014 za najvyššiu zaplatenú daň z príjmov v rámci Daňového úradu pre vybrané daňové subjekty. Minulý rok automobilka investovala na Slovensku viac ako 48 miliónov eur. 

 

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov pre osobné automobily bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva približne 3 800 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový ceed, Sportswagon, trojdverový pro_ceed, športovo-úžitkový model Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 spoločnosť vyrába aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom a päťdverovom prevedení. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2 081 000 vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies