Pellegrini a Fischer hovorili o Grécku aj migrantoch

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 16:02 • 2 min
Pellegrini a Fischer hovorili o Grécku aj migrantoch

BRATISLAVA - Zhodnotenie vzťahov medzi Rakúskom a Slovenskom, migranti v Európe, riešenie krízovej situácie v Grécku, alebo projekt duálneho vzdelávania podľa rakúskeho vzoru.

slovakia

left justify in out

Týmito témami sa na dnešnom stretnutí zaoberali rakúsky prezident Heinz Fischer a predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini. Fischer pricestoval na návštevu Slovenska na pozvanie prezidenta Andreja Kisku.

 

Na margo vzájomných vzťahov oboch krajín Pellegrini vyhlásil, že Rakúsko je pre Slovensko, vzhľadom na svoju blízkosť, strategicky dôležitým partnerom. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že Rakúsko je celkovo druhým najväčším investorom u nás. Predseda parlamentu zároveň dodal, že v našej krajine svoje podnikanie rozvíja takmer 2 500 rakúskych spoločností a naším záujmom je rozvinúť vzájomnú spoluprácu napríklad aj v oblasti inovácií. 

 

Pri diskusii o situácii v Grécku obaja politici ocenili dnešný postup rokovaní v Bruseli a spoločne sa zhodli na tom, že je nevyhnutné byť vždy pripravený na všetky možné scenáre vývoja tak, aby bola zabezpečená stabilita eura, eurozóny a Európskej únie ako celku. V súvislosti s problematikou utečencov rakúsky prezident uviedol, že situácia v Rakúsku je vystupňovaná najmä neustálym pribúdaním nových žiadostí o azyl. Zároveň Heinz Fischer poďakoval za gesto, ktoré Slovensko ponúklo vo forme dočasného ubytovania 500 žiadateľov o azyl na našom území. Ponuka zo Slovenska je podľa neho dôkazom dobrej susedskej spolupráce. V Rakúsku podľa prezidenta denne pribúda okolo dvesto nových žiadateľov o azyl, preto sú kapacity v rakúskych utečeneckých táboroch vyťažené na maximum. Pellegrini sa v rámci diskusie poďakoval Fischerovi za účasť rakúskych partnerov na projekte duálneho vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies